Τα θεσμικά ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις μπορεί να είναι κοινός τόπος για όσους υπηρετούν τη Δικαιοσύνη, αλλά η αφετηρία από την οποία εκκινούν δεν είναι κοινή για όλους τους παράγοντες, όπως αποτυπώθηκε και χθες στην 32η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Το μήνυμα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, η κατηγορηματική διαβεβαίωση των εισαγγελικών λειτουργών ότι είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν τη θεσμική αποστολή τους προς αυτή την κατεύθυνση σε συνδυασμό με την περιγραφή των αδυναμιών του συστήματος, κυρίως ως προς τον χρόνο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέλευσης των εισαγγελέων.
Επιπλέον, θέματα όπως η νεοϊδρυθείσα Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και οι τοποθετήσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών είχαν τη δική τους θέση, όπως ήταν αναμενόμενο.
Και σε αυτά ακριβώς τα δύο σημεία καταγράφηκαν οι ρωγμές στον καθρέφτη της Δικαιοσύνης μέσα από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων. Στο ψήφισμά της πάντως η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, παρά τα όσα έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή με όριο το Σύνταγμα, αποτάσσοντας τις όποιες προθέσεις περί αύξησης των ορίων ηλικίας με οποιαδήποτε απλή νομοθετική ρύθμιση.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Δημήτρης Ασπρογέρακας στην τοποθέτησή του συναινετικός καταθέτοντας και δύο καινοτόμες προτάσεις: μία για την εκλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την Ολομέλεια του δικαστηρίου και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως γίνεται σήμερα, και μία για την ίδρυση Ομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων.
«ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως φάνηκε και από το χειροκρότημα που εισέπραξε, οι εισαγγελείς άκουσαν το μήνυμα που μετέφερε στην πρώτη του επίσημη δημόσια εμφάνιση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος τους κάλεσε να σηκώσουν το βάρος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. «Αυτή την περίοδο» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης «κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής, της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας που οδήγησαν τη χώρα έως εδώ. Αυτός ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωσή του. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν συναλλάσσεται, δεν εκβιάζεται, δεν τους φοβόμαστε».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απευθύνθηκε στους παριστάμενους εισαγγελείς ως παλαιός τους συνάδελφος και εξαίροντας το έργο τους, τους κάλεσε να συνεχίσουν με ουσιαστικά κριτήρια την επιείκεια και την ευθυκρισία.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στο δικαστικό μας σύστημα με προοπτική τριακονταετίας, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να τολμήσουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ενόψει της νομοθετικής επεξεργασίας για τους νέους κώδικες, ενώ αφιέρωσε ιδιαίτερο κεφάλαιο στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει μέσα στη Δικαιοσύνη, με το γράμμα «Δ» κεφαλαίο.
ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ. Από την πλευρά της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου επανέφερε από το βήμα της συνέλευσης των Εισαγγελέων το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας, παρά τη συνταγματική απαγόρευση και τις έντονες αντιδράσεις άλλων δικαστικών ενώσεων. Η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου έθεσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της ενώπιον των εισαγγελέων θέμα «δυσμενούς διάκρισης» όπως είπε προς τους δικαστές, καθώς και όπως ανέφερε «δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμα και τραπεζικοί, πρόεδροι ανεξάρτητων Αρχών και άλλοι παραμένουν στη θέση τους περισσότερα χρόνια από τους δικαστές». Βεβαίως δεν έθεσε θέμα άμεσης νομοθετικής επίλυσης, αλλά επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει λύση.
Για λογαριασμό όλων των δικαστικών Ενώσεων ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη «διασπαστική», όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση για την ίδρυση της νέας Ενωσης, στην οποία πρωτοστατούν πρόσωπα με πολυετή συνδικαλιστική δράση που είχε μάλιστα τιμηθεί από τους συναδέλφους τους. Ο Σεβαστίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στη διεκδίκηση του αιτήματος για παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών όταν το Σύνταγμα είναι ρητό και το απαγορεύει» και συμπλήρωσε ότι «ικανοποιεί το Δικαστικό Σώμα η αρνητική στο αίτημα αυτό θέση του υπουργού Δικαιοσύνης».
Στη συνέλευση των εισαγγελέων παρέστη και μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες σφοδρές επικρίσεις για χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. «Δεν έχω εκχωρήσει την αρμοδιότητά μου για τη σύγκληση των διασκέψεων, δεν λαμβάνω εντολές από κανέναν ούτε είμαι υπηρέτης κανενός» τόνισε και επισήμανε ότι «ο Τύπος έχει τις δικές του ευθύνες». Επιπλέον, ευθύνες καταλόγισε και στους δικαστές του ΣτΕ κάνοντας μνεία σε «αποφάσεις για τα Μνημόνια και για το PSI».