Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την εδραίωση συνθηκών εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία εκτιμά ο ΟΟΣΑ, αμφισβητώντας τους στόχους αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και αναμένεται επιτάχυνση της ανάκαμψης, η οποία άρχισε να καταγράφεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, τόσο το 2017 όσο και το 2018. Παρ’ όλα αυτά δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των διεθνών πιστωτών για επέκταση με ρυθμό 2,7% το επόμενο έτος, θέτοντας τον πήχη χαμηλότερα στο 1,3%. Επίσης προβλέπει στασιμότητα και αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2018.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σημειώνεται στην έκθεση, αλλά ο ΟΟΣΑ προσθέτει ότι ακόμα και εάν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο και να εδραιωθούν συνθήκες εμπιστοσύνης στην οικονομία.

«Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και κάποια μορφή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη» προσθέτει.

Στις προβλέψεις του ο Οργανισμός εκτιμά ότι εισαγωγές και εξαγωγές θα ανακάμψουν δυναμικά την επόμενη διετία, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2017 και κατά 1,6% το 2018, αλλά η δημόσια κατανάλωση θα παραμείνει σε τροχιά συρρίκνωσης.

Οσον αφορά την ανεργία, προβλέπεται σταδιακή μικρή αποκλιμάκωση από το 23,5% του εργατικού δυναμικού φέτος στο 23,1% το επόμενο έτος και στο 22,7% το 2018.