Επιμένουν οι δανειστές να δημοπρατήσει η ΔΕΗ ένα πολύ μεγάλο μέρος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής προκειμένου να ανοίξει η αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Κρατούν μάλιστα ανοικτό το σενάριο πώλησης μονάδων αν τον Ιούνιο του 2018 διαπιστωθεί ότι το εργαλείο των δημοπρασιών δεν οδήγησε στα αναμενόμενα. Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που έχει διαρρεύσει, οι πιστωτές έχουν ζητήσει εκτός του 12% του όγκου ενέργειας που επρόκειτο να διατεθεί σε ιδιώτες το 2017 να επαναδιατεθεί και το 8% που διατέθηκε στην πρώτη δημοπρασία του 2016. Δηλαδή να δημοπρατηθεί σωρευτικά ένα 20%.

Η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει ότι το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε συγκεκριμένα ανά έτος ποσοστά (8% 2016, 12% 2017, 12% 2017, 13% 2018), πως έτσι εξυπηρετείται και με το παραπάνω το άνοιγμα της αγοράς και ότι διαφορετικά η ΔΕΗ θα διαθέσει στον ανταγωνισμό σχεδόν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής.

Αλλά οι δανειστές επιμένουν στη λογική του αθροιστικού υπολογισμού, με αποτέλεσμα προς το παρόν να υπάρχει αδιέξοδο. Πηγές πάντως του υπουργείου Ενέργειας διαψεύδουν πληροφορίες που ήθελαν την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει ως ισοδύναμο της αύξησης των δημοπρατούμενων ποσοτήτων την πώληση από τη ΔΕΗ δύο εταιρειών λιανικής, καθεμία εκ των οποίων θα αντιπροσωπεύει το 6% της πελατείας της. Η τελευταία ήταν πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, δεν έχει τεθεί ωστόσο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, λένε οι ίδιες πηγές. Στο μεταξύ, δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της δεύτερης παράτασης της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων για το ΔΕΣΦΑ, το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε επιστολή στη SOCAR ρωτώντας την αν θέλει να την ανανεώσει για τρίτη φορά. Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, στο τραπέζι πέφτουν σενάρια επί σεναρίων, η απόσταση ωστόσο ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει. Τελευταίο σενάριο θέλει την ελληνική πλευρά να έχει προτείνει στους Αζέρους ένα επιτόκιο με το οποίο θα τοκίζεται η ανακτήσιμη διαφορά ύψους 326 εκατ. ευρώ που δικαιούται ο ΔΕΣΦΑ, με συνέπεια να αυξηθεί αυτό που έχει λαμβάνειν κατά επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Αμφότερες πάντως οι πλευρές δηλώνουν «κουρασμένες» από την τριετή διαπραγμάτευση.