Βάρος στην καταπολέμηση της παραοικονομίας που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη διάθεση των βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων θα δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αυτό τόνισε τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος προανήγγειλε την ίδρυση και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων.
«Λύση στο πρόβλημα δεν είναι η ταφή αλλά η ανάκτηση και η αδρανοποίηση των συστατικών των επικίνδυνων αποβλήτων», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος.
Όπως προανήγγειλε, από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το Μητρώο Αποβλήτων. Επί της ουσίας πρόκειται για να από τα στοιχεία που θα αποτελέσουν τη βάση δεδομένων. Ένα περιβαλλοντικό εργαλείο δηλαδή που θα χρησιμεύει (αφού σε αυτό θα στηρίζονται) όλες τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, τα επικίνδυνα απόβλητα, εκτός από «περιβαλλοντική βόμβα» ευθύνονται και για το κλείσιμο των βιομηχανιών αφού η διάθεση τους για επεξεργασία στο εξωτερικό κοστίζει πολύ ακριβά. Και αυτό έχει επιπτώσεις στην οικονομία και στις θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η ψηφιοποίηση και κωδικοποίηση όλης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Όπως ανάφερε, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, πλέον θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη λεγόμενη « Περιβαλλοντική Διπλωματία». Και εδω, η χώρας μας, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού είναι μέσα στις 10 χώρες της ΕΕ που επικύρωσε την πρόσφατη Κλιματική Συμφωνία των Παρισίων.
Στα «αγκάθια» που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου είναι και αυτό των δασικών χαρτών, που αποτελούν και τον αδύναμο κρίκο του Κτηματολογίου. Η είδηση εδω είναι ότι είναι έτοιμο για ανάρτηση το 37% των δασικών χαρτών.
Και προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η κύρωση ( μόνο οι κυρωμένοι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν) στους δασικούς χάρτες για τους οποίους δεν υπάρχουν ενστάσεις και μετά θα γίνει ο έλεγχος γι’ αυτούς που θα υπάρχουν ενστάσεις.
Μάλιστα, τόσο οι δασικοί χάρτες, όσο και το νερό ( ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την κοστολόγηση του) αποτέλεσε, όπως αποκάλυψε ο Σωκράτης Φάμελλος, και θέμα συζήτησης με τους Θεσμούς .
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των φορέων προστατευόμενων περιοχών, τη Δευτέρα έγινε γνωστό, πως σε πρώτη φάση έχει εξασφαλιστεί η μεταβατική χρηματοδότηση τους (μέσα από το Πράσινο Ταμείο) και στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους μέσα στο οποίο θα ξεκαθαρίζεται και ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτούνται.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. « Όποιος δεν έχει τι να πει μιλάει για εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά.