Ενα πρόσωπο έκπληξη, εκείνο του πρώην υπευθύνου του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα δραστήριου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, Γιάννη Μηλιού και άρωμα Διαζώματος (της κίνησης πολιτών για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων που διευθύνει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος) διακρίνουν τις ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Φεστιβάλ που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Αλλαγές που επιβλήθηκαν ύστερα από την κρίση που εδώ και καιρό ταλανίζει τον θεσμό και με τις οποίες η νέα υπουργός ευελπιστεί να φέρει ηρεμία.
Η συνταγή της Λυδίας Κονιόρδου επιδιώκει να «διασφαλιστεί η ομαλή, σταθερή και εύρυθμη λειτουργία του φεστιβάλ προς όφελος όλων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ειδικά μετά τη δημόσια ρήξη που είχε προκληθεί ανάμεσα στον καλλιτεχνικό διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και στα μέλη του ΔΣ, με προεξάρχουσες την πρόεδρο Λιάνα Θεοδωράτου (η οποία ανήκε στο στενό φιλικό περιβάλλον του τέως υπουργού Πολιτισμού, που την είχε διορίσει, Αριστείδη Μπαλτά) και την αντιπρόεδρο Κατερίνα Παπανικολάου. Επέλεξε, έτσι, πρόσωπα με τα οποία διατηρούν καλές σχέσεις τόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής όσο και η ίδια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη νέα σύνθεση δεν παρέμεινε ούτε ένα μέλος του προηγούμενου ΔΣ.
Ο ΜΗΛΙΟΣ. Πέραν των πανεπιστημιακών περγαμηνών, στο βιογραφικό του Γιάννη Μηλιού σημειώνεται ότι είναι δεύτερος εξάδελφος της συζύγου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Κοραλίας Σωτηριάδου. Η τοποθέτησή του ξάφνιασε αρκετά, δεδομένου ότι συνυπάρχει στο ίδιο όργανο με τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, ο οποίος κατέχει τη θέση απλού μέλους, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ και της Λυρικής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής. Ρόλο πάντως για την επιλογή του ενδέχεται να έπαιξε και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή με σκοπό να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη διοίκηση του φεστιβάλ. Παρότι η σχέση του Μηλιού με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «παγωμένη» εδώ και καιρό, φαίνεται πως η πρόταση του Θεοδωρόπουλου βρήκε θετική ανταπόκριση στον υπουργό Επικρατείας καθώς Μηλιός και Βερναρδάκης γνωρίζονταν από τα χρόνια της Β’ Πανελλαδικής (διάσπαση Ρήγα Φεραίου).
Ρόλο-κλειδί στη νέα ανθρωπογεωγραφία του ΔΣ φαίνεται ότι παίζει και ο Σταύρος Μπένος, με τον οποίο η υπουργός Πολιτισμού διατηρεί πολύ στενή σχέση (ανήκει στο Διάζωμα). Αλλωστε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν αναγνωρίσει τη σφραγίδα του στον λόγο της κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό της, Αριστείδη Μπαλτά. Ανθρωποι εμπιστοσύνης του περιβάλλοντος του Διαζώματος και θερμοί υποστηρικτές του είναι και ο έμπειρος σε ανάλογες θέσεις Κουρουπός (ταμίας του Διαζώματος) και ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί 42 χρόνια διευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία Επίδαυρο Βασίλης Λαμπρινουδάκης (γενικός γραμματέας του Διαζώματος). Με τον τελευταίο ο Μπένος συνεργάζεται για τη δημιουργία πολιτιστικού πάρκου με άξονα το δημοφιλές αρχαίο θέατρο, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου ο Θεοδωρόπουλος έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει από το ερχόμενο καλοκαίρι το Λύκειο Επιδαύρου, ένα καλοκαιρινό σχολείο για νέους καλλιτέχνες.
Στο φιλικό περιβάλλον της οικογένειας Θεοδωρόπουλου φαίνεται πως ανήκει και ο οικονομολόγος δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας της Τέχνης Νίκος Ερηνάκης, ενώ ως πιο «ουδέτεροι» προς το παρόν εμφανίζονται η βραβευμένη μεταφράστρια Εφη Γιαννοπούλου, η οποία διατηρούσε καλές σχέσεις και με τον τέως υπουργό Αριστείδη Μπαλτά. Ο αντιπρόεδρος, δικηγόρος Πέτρος Σταυριανός είχε διατελέσει μεταξύ άλλων νομικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών επί προεδρίας Βασίλη Καρασμάνη και χαρακτηρίζεται άνθρωπος χαμηλών τόνων. Τέλος, η κοινωνιολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, ιδρυτικό μέλος του ΚΕΘΕΑ, Μάρθα Φωστέρη.
«ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ». Λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της νέας σύνθεσης του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ και ενώ τα πρώτα ονόματα είχαν αρχίσει να διαρρέουν, η υπουργός Πολιτισμού σε συνάντησή της με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο περιθώριο παρουσίασης της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 έλεγε ότι «αφουγκραστήκαμε και τις δύο πλευρές με μεγάλη προσοχή. Για το μέλλον του φεστιβάλ και το καλό του τόπου, πρέπει να υπάρξει ειρήνη. Πρέπει να μπορέσει το φεστιβάλ να προχωρήσει και να επιτελέσει το έργο του». Υποστήριξε επίσης ότι δεν αναμένονται αλλαγές προσώπων σε άλλους εποπτευόμενους φορείς και «ελπίζω να μη χρειαστεί».
Ειρήνη επιβάλλεται να επέλθει στους κόλπους του φεστιβάλ, δεδομένου ότι πλέον συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ξέσπασε η τρικυμία με την αποπομπή του πρώην προέδρου και καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Λούκου λόγω πορίσματος για οικονομικές ατασθαλίες. Ακολούθησε η ατυχής παρένθεση του Γιαν Φαμπρ, ο οποίος εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά την οργισμένη αντίδραση μερίδας ελλήνων καλλιτεχνών. Τελικώς, η έλευση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που κατάφερε να υλοποιήσει το φεστιβάλ έστω και την τελευταία στιγμή, αλλά ήρθε σε έντονη ρήξη με τα μέλη του ΔΣ, αντιπαράθεση που προσφάτως πλέον πήρε και δημόσιο χαρακτήρα.