Μετά την κρίσιμη συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών, την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τη νέα «κρίση του Φεστιβάλ», δεν αποκλείονται εξελίξεις ακόμη και μέσα στην ημέρα, ειδικά από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επέμεινε στην τροχιά σύγκρουσης με το Διοικητικό Συμβούλιο, γεγονός που αναγκάζει τόσο την υπουργό Λυδία Κονιόρδου όσο και την κυβερνητική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων (Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης) να πάρουν θέση, με πιθανότερη κατάληξη την πλέον αρνητική για τη νυν ηγεσία του ΔΣ. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει κρούση στον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό να αναλάβει τη θέση του προέδρου στο νέο ΔΣ.

Η κρίση που «κληρονόμησε» η υπουργός ξεκίνησε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, κατά την οποία εγκαλούσε κυρίως την πρόεδρο του ΔΣ, Λιάνα Θεοδωράτου, και την αντιπρόεδρο Κατερίνα Παπανικολάου, για έλλειμμα συνεργασίας και δημιουργία εμποδίων στο έργο του. Ακολούθησε η επιστολή της υπουργού με την οποία ζητούσε από το ΔΣ να παγώσει τη διαδικασία για την πλήρωση θέσης γενικού διευθυντή, γεγονός που θεωρήθηκε ευθεία παρέμβαση, καθώς η προκήρυξη είχε ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Η παρέμβαση αυτή θίγεται και στο μακροσκελές δελτίο Τύπου που έφτασε αργά χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία, όπου το ΔΣ δίνει τη δική του οπτική για τα πρόσφατα γεγονότα:

«Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής… οργάνωσε τη συνέντευξη τύπου της 7ης.11.2016… Ωστόσο, παρά τα μονότονα και συστηματικά αιτήματά μας, όπως αυτά προκύπτουν από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ουδέποτε από το τέλος αυτής της περιόδου μέχρι και σήμερα, ο απολογισμός υποβλήθηκε προς έγκριση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου».

«Η επιτελική ομάδα (ενν.: του Β. Θεοδωρόπουλου) αριθμεί ήδη τέσσερις καλλιτεχνικούς συμβούλους, μία σύμβουλο επικοινωνίας και δύο γραμματείς… Το ύψος του τρέχοντος ποσού για τη μισθοδοσία του καλλιτεχνικού επιτελείου αγγίζει ετησίως τις 174.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα… Η ανανέωση της σύμβασης του συμβούλου για τις διεθνείς μετακλήσεις που θα είναι προσαυξημένη κατά 5.000 ευρώ τον επόμενο χρόνο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος στα 200.000 ευρώ για το 2017».

«Αναφορικά με τα ταξίδια της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, μέχρι σήμερα, έχει δαπανηθεί το ποσό των 18.499,12 ευρώ. Στη με αρ. 25 συνεδρίαση του ΔΣ, της 10ης.10.2016 ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής εισηγήθηκε προς έγκριση το επιπλέον ποσό της τάξεως των 29.600 ευρώ για την πραγματοποίηση επιπλέον 26 ταξιδιών (4 ταξίδια εσωτερικού και 22 εξωτερικού, δύο από τα οποία ήταν σε υπερατλαντικές χώρες, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία) για τον ίδιο και τους τέσσερις μέχρι τώρα συμβούλους του, για την περίοδο που ακολουθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη… Το ΔΣ ζήτησε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή να τροποποιήσει την εισήγησή του μειώνοντας το συνολικό κόστος και να την καταθέσει εκ νέου προς έγκριση στο ΔΣ».

«Ακόμη και στα ταξίδια, όπου τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής καλύπτονται από τον φορέα που έχει προσκαλέσει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή ή τους συμβούλους του, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ… καταβάλλει ημερήσια αποζημίωση της τάξης των 100 ευρώ τόσο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, όσο και σε καθέναν από τους συμβούλους του».

«Απολύτως ανακριβής είναι ο ισχυρισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ως προς τη μη υποβολή φακέλου της εταιρείας για τη χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Αττική 2014-2020, καθώς εκκρεμεί μέχρι και σήμερα η υποβολή προτεινόμενων καλλιτεχνικών δράσεων από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο».