Τον Φεβρουάριο του 2008 ήταν αντίπαλοι στη διεκδίκηση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος πήρε στον β’ γύρο 27 ψήφους αλλά νικητής ήταν ο –τότε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας –Ιερώνυμος που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με 45 ψήφους.

Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν τότε ότι ο Ιερώνυμος αντιπροσώπευε το μετριοπαθές κομμάτι της Ιεραρχίας και ο Ευστάθιος το συντηρητικό. Πάντως, στο διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα, οι πράξεις των δύο ιεραρχών δεν δείχνουν να υπάρχει διάθεση έχθρας και αντιπαλότητας ανάμεσά τους, αλλά μάλλον το αντίθετο.

Τιμήθηκε στη Σπάρτη

Οκτώ χρόνια μετά τη μάχη του «θρόνου», στην επιτροπή που συνόδευε τον Ιερώνυμο στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου για τα θρησκευτικά, στις αρχές Οκτωβρίου, συμμετείχε και ο Ευστάθιος. Και την περασμένη Παρασκευή ο μητροπολίτης Σπάρτης τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο της Χιλιετηρίδος του Οσίου Νίκωνος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, που είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως.

Ο Ιερώνυμος έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις για την εορτή του Οσίου Νίκωνος, πολιούχου της Σπάρτης, μετά την πρόσκληση του Ευστάθιου. Αντηλλάγησαν μάλιστα και φιλοφρονήσεις στους λόγους που εκφώνησαν οι δύο ιεράρχες. Ο Ευστάθιος τόνισε απευθυνόμενος στον Ιερώνυμο πως όλοι γνωρίζουμε «και εσείς ευκαίρως – ακαίρως στα εμπνευσμένα καρδιακά κηρύγματά σας το επισημαίνετε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και θα έρθουν δυσκολότεροι και ο λαός μας έχει ανάγκη από στηρίγματα». Και σε άλλο σημείο είπε: «Εχετε διορατική διείσδυση στήν ουσία των προβλημάτων, μα προπάντων διαθέτετε εφευρετική, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, αγάπη, η οποία ανακαλύπτει χίλιους τρόπους για να εκφράζεται».

Ο Ιερώνυμος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ευστάθιο για την πρόσκληση και την τιμητική διάκριση σημειώνοντας πως «είναι μία ευκαιρία να ξαναδεί κάποιος την πορεία του, να κάνει συγκρίσεις, προβληματισμούς και σκέψεις και να πάρει αποφάσεις για την πορεία του έργου του».

Απεταξάμην την εξουσία

Ο Ιερώνυμος στην ομιλία του είπε κι άλλα. Το τελευταίο διάστημα –μετά την απομάκρυνση Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα και τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας περί ανάμειξης του Ιερώνυμου σ’ αυτήν –ο Αρχιεπίσκοπος έχει περάσει στην αντεπίθεση. Αυτό έκανε και την Παρασκευή από τη Σπάρτη.

«Ακούμε αρκετές φορές πως οι επίσκοποι ή οι ιερείς θέλουν εξουσία, γι’ αυτό και ανακατεύονται στα πολιτικά. Αυτό, άλλωστε, δεν μας το επιτρέπει ο λόγος του Θεού» σημείωσε. Και συμπλήρωσε: «Συνεπώς δεν υπάρχει τέτοιος φόβος. Δεν έχουμε δουλειά με την εξουσία. Είμαστε, όμως, παιδαγωγοί και όταν βλέπουμε εκτροπές, ανομίες, αλαζονεία και κλεψιές δεν μπορούμε να σταματήσουμε».