Αν οι Σέρρες είναι η μητρόπολη του καραμανλισμού, η Μύκονος είναι το… επίνειό του. Που τίμησε τον γέρο Καραμανλή περισσότερο από ό,τι ο ίδιος. Γράφω για τον ίδιο προσωπικά, γιατί οι καραμανλικοί, χωρίς αμφιβολία, έχουν βοηθήσει το νησί με το παραπάνω. Για όσους το αγνοούν: η περιφερειακή οδός φέρει το όνομά του, ενώ στη μέση της έχει στηθεί προτομή μετά κήπου.

Η σχέση βέβαια της οικογένειας με τη Μύκονο είναι βαθιά και λαθεμένα συνδέεται μόνο, είτε με την καταγωγή της νύφης από αδελφό, της Αλίκης Αλέκου Καραμανλή, το γένος Γεωργούλη, (που είχε πατέρα Συριανό και μητέρα Μυκονιάτισσα), είτε με τον μυκονιάτη οικονόμο του, τον Θόδωρο Χαριτόπουλο, είτε με την προσωπική του φίλη Ειρήνη Αντωνίνη, σύζυγο Θόδωρου Νικολαΐδη, στο σπίτι των οποίων έκανε πάντα διακοπές.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής, προσοχή ο πρώην πρωθυπουργός και όχι ο αποκαλούμενος «Κώστας Αχ.», συνεχίζει την παράδοση και κατεβαίνει σχετικά συχνά στο νησί, όπου διατηρεί στενές προσωπικές φιλίες. Οχι πολιτικές. Γιατί αποφεύγει τους τοπικούς πρόθυμους γαλάζιους παράγοντες. Και οφείλω να ομολογήσω ότι πηγαίνει και κινείται αθόρυβα, τόσο που η τοπική Αστυνομία έχει τύχει να το μάθει εκ των υστέρων, από sites!

Προσωπικές υποθέσεις

Προχθές βρέθηκε πάλι στο νησί οικογενειακά και συνδύασε δύο πολύ προσωπικές υποθέσεις.

Αφενός μετέφερε –σύμφωνα με την τελευταία της επιθυμία –τα οστά της μητέρας του Αλίκης που πέθανε το 2009, μπαίνοντας στα 90 της. Για τον λόγο αυτό, σε πολύ κλειστό κύκλο, πήγε στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Μαράθι, ένα μοναστήρι κλειστό πια, το οποίο χτίστηκε το 1665 και στη συνέχεια αναπτύχθηκε χάρη στη συμβολή κληρικών και πιστών.

Για να υπηρετήσω και τις εκκλησιαστικές μας γνώσεις, να συμπληρώσω, ότι ο ναός είναι δισυπόστατος –πολύ συνηθισμένο στη Μύκονο –αφιερωμένος στον Αγιο Παντελεήμονα και τον Αγιο Νικόλαο και ανοίγει μόνο στις 26 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα.

Αφετέρου, ο Καραμανλής ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των ονομαστηρίων που γιόρταζε γνωστή συγγενική του οικογένεια με πολύπλευρη δραστηριότητα στον τουρισμό του νησιού. Το βράδυ του Σαββάτου είχε κλειστεί τραπέζι 20 ατόμων στο Roca Cookery, νεοταβέρνα με απεριόριστη θέα στο Παλιό Λιμάνι και τον Γυαλό, που ανήκει στον Νίκο Δακτυλίδη, ιδιοκτήτη και του Cavo Paradiso, ενός από τα διασημότερα κλαμπ παγκοσμίως, και μανατζάρεται από τον Μίμη Φούκα που πάντρεψε την ελληνική γαστρονομία με το ξεφάντωμα και δεν αφήνει ποτέ και το πλατό του d.j.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνταν ακόμα δύο πάρτι και η ατμόσφαιρα είχε απογειωθεί, όπως γράφαμε παλιά, με τον πρώην πρωθυπουργό να το απολαμβάνει. Κάποια στιγμή, από άλλη παρέα ζητήθηκε το τραγούδι «Εμαθα πως είσαι μάγκας» που δεν παίχτηκε ολόκληρο (όσοι θυμούνται τους στίχους, θα καταλάβουν…), αφιερωμένο στον Καραμανλή, αν και δεν παίρνω όρκο, καθώς στην παρέα του υπήρχε τοπικός ξενοδόχος ονόματι Νίκος Μάγκας.

Στην ίδια παρέα ήταν επίσης, οικογενειακώς ο επιχειρηματίας Μπάμπης Πανταζόπουλος, ο οποίος έχει παντρευτεί εξαδέλφη της Αλίκης Καραμανλή, οι προαναφερθέντες Δακτυλίδης και Μάγκας, καθώς και ο πρώην επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Αλέκος Βαμβακούρης, γνωστός ως Κορνίβας.

Μεζεδάκια και λιτότης

Σε νεοταβέρνα έστω και δεν γράφεις για το φαγητό; θα μου πείτε. Ολοι το μεσημέρι είχαν φάει πολύ, οπότε παραγγέλθηκαν μεζεδάκια, πολλά, αλλά μεζεδάκια, που έβγαλαν τόσο τον οικοδεσπότη Πανταζόπουλο όσο και τον τιμώμενο Καραμανλή από διλήμματα του τύπου ψάρι του βυθού ή του… βουνού!

Επειδή όμως ο άνθρωπός μου καθόταν κοντά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Καραμανλής έφαγε προσεκτικά. «Οχι επειδή καθόταν δίπλα του η αυστηρή στα διατροφικά σύζυγός του Νατάσα» έλεγε φίλος του. Και να σας διαβεβαιώσω ακόμα ότι δεν έκανε την παραμικρή πολιτική συζήτηση. Κυριολεκτώ.

… και ο Αντώνης Σαμαράς στου Ψυρή

Και έτερος γαλάζιος πρώην πρωθυπουργός έκανε δημόσια εμφάνιση χθες. Ο Αντώνης Σαμαράς παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ψυρή, το οποίο πρόσθεσε ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιστορία του ναού.

Ο γνωστή εκκλησία στην οδό Παλλάδος είναι από τις πιο ιστορικές της πρωτεύουσας, καθώς ιδρύθηκε το 1845 από τον Οθωνα, χρησιμοποιήθηκε ένα διάστημα και ως καθεδρικός ναός, πριν από την Αγία Ειρήνη της Αιόλου, φιλοξένησε πρόσφυγες του ’22 και το 2001 χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτισμού.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ η προσέλευση πολιτικών και ιεραρχών ήταν μεγάλη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Παρέστησαν επίσης ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωστής Δήμτσας.

Από την πλευρά της Εκκλησίας παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ που έκανε και τον αγιασμό, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, καθώς και ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Ο προϊστάμενος του ιερού ναού αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης –κληρικός με σημαντική δράση στην Αρχιεπισκοπή στον τομέα της οργάνωσης των συσσιτίων στο παρελθόν –ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και μίλησε για την προσφορά του ναού.

Οπως είπε, ο Αγιος Δημήτριος έχει φτάσει να μην έχει κανέναν ενορίτη, «είναι όμως μια ενορία που βασίζεται στην αγάπη αυτών των ανθρώπων που στηρίζουν το κάθε έργο του». Τόνισε δε πως οι προσπάθειες ανοικοδόμησης του Πνευματικού Κέντρου άρχισαν το 2012 και κατάφεραν να ολοκληρωθούν μόλις πριν από δύο μήνες. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο που θα παρέχει και χώρο φιλοξενίας συγγενών ασθενών.