Ενώπιον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν διπλό: εξωστρέφεια στο επιχειρείν, αλλά και σαφής διαχωρισμός όσων επενδύουν και αναπτύσσονται στα Βαλκάνια από εκείνους που αναζητούν φορολογικούς παραδείσους στη Βαλκανική Χερσόνησο.
Αντίστοιχο μήνυμα μεταφέρει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ και στη συνάντηση με έλληνες επιχειρηματίες στο Βελιγράδι, αλλά από την έμφαση που έδωσε χθες από τη Σόφια, σχετικά με την εξαγωγή της έδρας ελληνικών εταιρειών, είναι φανερό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εντοπίζει το πρόβλημα κυρίως στον άξονα Ελλάδας – Βουλγαρίας. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν επέλεξε κατά την παραμονή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα τον δρόμο των προειδοποιήσεων, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχουν νομικά ερείσματα για μια σκληρή γραμμή, αλλά κυρίως επειδή η ΝΔ προκρίνει τη ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους στα Βαλκάνια, καθώς δημιουργούν υπεραξίες για όλη την περιοχή και ενδυναμώνουν τις διακρατικές σχέσεις.
«Είναι αναγκαία η διάκριση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία με τρόπο ουσιαστικό, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία και σε εκείνες τις εταιρείες – φακέλους που επιλέγουν να εγγραφούν σε κάποιο μητρώο στη Βουλγαρία για λόγους φοροαποφυγής, χωρίς όμως να έχουν κάποια ενεργή δραστηριότητα στη χώρα. Είναι άδικο να υπάρχει αυτή η στρεβλή εικόνα για τη δράση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία» σχολίασε σε αυστηρό ύφος, αλλά κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ θα στηρίξει την ουσιαστική επιχειρηματική δράση, καθώς «ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την εξωστρέφεια, μέσα από τη δυνατότητα ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύουν στο εξωτερικό, να κατακτούν νέες αγορές, να μεγαλώνουν και να ξεφεύγουν από τα σύνορα της χώρας».
ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ. Το αντίδοτο που προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αναστροφή της κατάστασης είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου σταδιακών φοροελαφρύνσεων που θα μπορούσαν να βάλουν φρένο και στη φάμπρικα των τελευταίων ετών με τη μεταφορά της επιχειρηματικής έδρας. Η γαλάζια πρόταση για αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 29% σε 24% τον πρώτο χρόνο και σε 20% εντός διετίας προβλήθηκε ως κεντρική δέσμευση της ΝΔ. «Μια τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα. Και βέβαια, μια τέτοια πολιτική θα δράσει, εκ των πραγμάτων, αποτρεπτικά για εκείνες τις λίγες επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν άλλες χώρες, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν τη φορολογική τους έδρα», ανέφερε.
Στις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας –τον πρόεδρο της χώρας Ρόσεν Πλεβνέβιεβ και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ -, τα θέματα της οικονομικής ατζέντας είχαν κυρίαρχο ρόλο, αλλά διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη και για το Προσφυγικό, όπως και για τις συνεχείς προκλήσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Εκατέρωθεν προβάλλεται ως κοινή θέση όχι μόνο η διατήρηση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και η περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της. Οπως επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, οι δύο πλευρές μοιράστηκαν ταυτόσημες ανησυχίες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.
Ανησυχία και προβληματισμό, εξάλλου, εξέφρασαν οι δύο πλευρές και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αιχμή το Προσφυγικό -απειλές που αντιμετώπισαν και ως «έκρηξη λαϊκισμού». Παράλληλα, ως εταίροι στο ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να συνεργαστούν στενά και να ευνοήσουν ένα συμμαχικό δίκτυο στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.
Στη συνάντηση με έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην εξαγωγή επιστημονικού προσωπικού από τη χώρα μας λόγω της κρίσης (braindrain, κατά τη διεθνή ορολογία), λέγοντας ότι έχει δύο όψεις: «Η πρώτη όψη –υπογράμμισε –είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να βρουν δουλειά. Για να διορθωθεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν πολλές ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, μέσα από μια επενδυτική έκρηξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Η δεύτερη είναι ότι όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν αποκτούν εμπειρίες και βιώματα. Κάποια στιγμή, όταν τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν, αυτές οι εμπειρίες και τα βιώματα θα αποδειχθούν πολλαπλώς χρήσιμα για την οικονομία».