Μέσα από μια βαλκανική περιοδεία επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναδείξει το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας και το σκηνικό αποεπένδυσης που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική. Σε Βουλγαρία και Σερβία, σήμερα και αύριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με τις πολιτικές ηγεσίες. Η Πειραιώς ωστόσο ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στις επαφές του με έλληνες επιχειρηματίες που «απέδρασαν» στις γειτονικές χώρες, επικαλούμενοι το ασήκωτο βάρος της υπερφορολόγησης. Στο γαλάζιο επιτελείο επενδύουν στο μήνυμα της επιστροφής της «αυτοεξόριστης» επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οποίο θα αναδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Σόφια και το Βελιγράδι, προβάλλοντας την οικονομική πρόταση της ΝΔ για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν το επιχειρείν. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσυνδέουν μια πολιτική φοροελαφρύνσεων από τις επιταγές των δανειστών, παραπέμποντας και στις συνεχείς δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις οποίες τα φορολογικά βάρη και κυρίως οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους ήταν επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επειδή δεν προέκριναν δημοσιονομικά ισοδύναμες κινήσεις που οδηγούσαν σε «λιγότερο κράτος».
Κατά τις συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία σε Βουλγαρία και Σερβία, ο αρχηγός της ΝΔ θα δώσει έμφαση και στην πορεία «φιλελευθεροποίησης» που έχουν χαράξει για την οικονομία των χωρών τους, επισημαίνοντας ότι τα ανοιχτά οικονομικά σύνορα δημιουργούν θετικό έδαφος για την ανάπτυξη όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, ιδίως σε περίοδο κατά την οποία επιδιώκεται τα γεωγραφικά σύνορα να κλείσουν ερμητικά λόγω του Προσφυγικού. Είναι προφανές ότι το ζήτημα του Προσφυγικού θα συζητηθεί διεξοδικά στις εκατέρωθεν συναντήσεις, παράλληλα με μια ατζέντα ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.
Οπως τονίζουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευνοεί μια νέα επιχειρηματική διείσδυση στα Βαλκάνια, ανάλογη με εκείνη που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 με την ίδρυση πολυάριθμων θυγατρικών από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Πολύ περισσότερο, όπως επισημαίνουν, από τη στιγμή που αυτός ο επενδυτικός σχεδιασμός αυξάνει τον κύκλο εργασιών για τις επιχειρήσεις και δεν συνδέεται με τη μεταφορά έδρας και τα λουκέτα στην εγχώρια αγορά. Αντιθέτως, η σημερινή εικόνα με τη μεταφορά χιλιάδων μικρών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες λειτουργεί ως ανάχωμα σε μια αναπτυξιακή στροφή της χώρας μας και δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που, κατά βάση, εξακολουθούν να απευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να εκπέμψει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συναντήσεις του με έλληνες επιχειρηματίες τόσο στη Σόφια όσο και στο Βελιγράδι, παρουσιάζοντας και τους βασικούς άξονες μια νέας οικονομικής πολιτικής που προτείνει το κόμμα του.
ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Στη βάση αυτή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι ένας οδικός χάρτης εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, είναι αναγκαίο να προβλέπει:
1Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με αφετηρία τον ΕΝΦΙΑ και τα κέρδη των επιχειρήσεων, η οποία θα συνοδεύεται από περιορισμό της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους.
2Εφαρμογή ενός νέου σχεδίου μεγάλων μεταρρυθμίσεων στις κρατικές δομές και στην οικονομία, με στόχο μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.
3Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες και τη «γενναία», όπως τη χαρακτηρίζουν από την Πειραιώς, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του διήμερου ταξιδιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στη Σόφια με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ενώ το βράδυ θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και θα παρακαθήσει σε δείπνο, που παραθέτει προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος της χώρας και υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς. Το πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ στο Βελιγράδι προβλέπει ακόμη συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, ενώ η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνάντηση που προγραμματίστηκε να έχει με τον σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.