Το λοιδορούμε, το υποτιμούμε, το χλευάζουμε. Κι όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο εξελίσσεται σε μεγάλη εξαγωγική δύναμη με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα έσοδα στα δημόσια ταμεία και τους συλλόγους, από τις μεταγραφές, όσο και για τη δύναμη της εθνικής ομάδας.
Το αποτέλεσμα της έρευνας του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου του Νεσατέλ (CIES) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, για τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες ποδοσφαιριστών, ήρθε να επιβεβαιώσει το σαββατιάτικο δημοσίευμα της «Ομάδας» για τα ακατέργαστα διαμάντια που αναζητούν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι στη λάσπη του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 50 κορυφαίων χωρών στον κόσμο που εξάγουν ποδοσφαιριστές στα 31 ισχυρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή εκτός συνόρων (μέχρι τον Οκτώβριο) 64 παίκτες που αναδείχθηκαν από ακαδημίες ελληνικών ομάδων (υπάρχουν και οι ομογενείς). Απ’ αυτούς οι 11 αγωνίζονται στο big 5 –Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα της Εθνικής μας και κάθε Εθνικής, όπως τονίζεται στην έκθεση.
Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από χώρες με παράδοση στο ποδόσφαιρο, όπως οι Τσεχία, Ιταλία, Ρουμανία, Αυστρία, Πολωνία και Ρωσία.
Πρώτη εξαγωγική δύναμη στην Ευρώπη, στο ποδόσφαιρο, παραμένει η Βραζιλία με 469 ποδοσφαιριστές. Δεύτερη είναι η Γαλλία με 312 παίκτες. Οι Γάλλοι ωστόσο κατέχουν την πρώτη θέση σε εξαγωγές στο big 5 (116), στοιχείο που τονίζει την ποιότητα του ποδοσφαίρου της χώρας των Γαλατών και βεβαίως της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες τόσο των συλλόγων, όσο και της ομοσπονδίας, στο Κλερφοντέν.
Στο πόντιουμ ανεβαίνει και η Ισπανία (201 παίκτες) η οποία επίσης φημίζεται για τις ακαδημίες της.