Φαινομενικά, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 1,8%, έναντι 1,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση της Στατιστικής Αρχής. Οι εντυπώσεις όμως περιορίζονται δραστικά αν διατρέξει κανείς τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2015.

Το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, με το οποίο γίνεται η σύγκριση, ήταν το χειρότερο του 2015 (με ύφεση 2,2%) μετά το σοκ των capital controls. Ετσι, η σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα, εξαιτίας της χαμηλής βάσης, μεγιστοποιεί την ποσοστιαία αύξηση. Πέρυσι, το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ ήταν 45,587 δισ. ευρώ και φέτος ανήλθε σε 46,428 δισ. ευρώ. Η διαφορά είναι μικρότερη από 1 δισ. ευρώ.

Ανεξάρτητα πάντως, από την περυσινή βάση σύγκρισης, σε όρους στατιστικής η μεγέθυνση κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά επέκτασης.

Το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε ύφεση 0,8%, το δεύτερο 0,5% και το τρίτο επέκταση κατά 1,8%. Το άθροισμα στο εννεάμηνο οδηγεί σε μέση μεταβολή οριακά πάνω από το 0,1% και το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι αυτό το οποίο θα κρίνει αν θα επιτευχθεί ή όχι ο στόχος για συγκράτηση της ύφεσης στο 0,3% το 2016.

Το πρόβλημα είναι ότι παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια το τέταρτο τρίμηνο είναι έντονα αρνητικό. Αν φέτος, καταγραφεί ύφεση έως 1,7% σε ετήσια βάση (τελευταίο τρίμηνο 2016 με το αντίστοιχο του 2015) επιτυγχάνεται ο στόχος. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, πάντως, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο με μηδενική ύφεση.