Πνευμονία δηλώνουν ότι έχουν περάσει περισσότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα έχουν κάποιο άτομο στον στενό οικογενειακό ή κοινωνικό τους περίγυρο ο οποίος είχε εκδηλώσει τη νόσο.

Μολονότι όμως οι εννέα στους δέκα παραδέχονται πως πρόκειται για σοβαρή ασθένεια, η συντριπτική πλειονότητα δεν την θεωρούν απειλητική για τη ζωή, ούτε πιστεύουν ότι είναι κάτι που μπορεί να παρουσιάσουν οι ίδιοι, ανεξάρτητα από το αν έχουν παράγοντες κινδύνου γι’ αυτήν ή όχι.

Αυτός είναι και ο λόγος που περισσότεροι από ένας στους τρεις απ’ όσους νόσησαν, ένιωσαν μεγάλη έκπληξη όταν άκουσαν από τον γιατρό τους τις λέξεις «έχεις πνευμονία».

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μεγάλη διεθνή έρευνα κοινής γνώμης που διεξήχθη σε περισσότερους από 9.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους από εννέα χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βρετανία).

Οι απαντήσεις των 1.000 συμπατριωτών μας στα ερωτήματα που έθεσαν οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στο τι νομίζουν ότι ξέρουν οι Έλληνες και στο τι ισχύει, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η απόσταση ανάμεσα σε όσα γνωρίζουν και στις πράξεις τους.

Παρότι λοιπόν το 12% των ερωτηθέντων είπαν ότι έχουν περάσει οι ίδιοι πνευμονία και το 37% ότι είχε νοσήσει ένας καλός φίλος ή στενός συγγενής τους, το 57% είπαν ότι δεν ξέρουν πως η ασθένεια είναι μερικές φορές μεταδοτική. Μάλιστα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελούν μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονία, περισσότεροι από ένας στους δύο ερωτηθέντες (το 54%) δήλωσαν ότι διατρέχουν μικρό κίνδυνο πνευμονίας, ενώ το 20% υποστήριξαν πως δεν κινδυνεύουν καθόλου!

Εξίσου αντιφατικές ήταν και οι απαντήσεις τους και στα άλλα ερωτήματα της δημοσκόπησης. Το 91%, λ.χ., ισχυρίσθηκαν ότι ξέρουν πως η πνευμονία είναι σοβαρή ασθένεια, αλλά μόνο το 78% την αναγνωρίζουν σωστά ως λοίμωξη των πνευμόνων. Για το 19% είναι απλώς «ένα βαρύ κρύωμα»!

Διαβάστε περισσότερα εδώ