Τους καλλιτέχνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης των Αθηνών βράβευσε χθες ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Στην 20ή απονομή των βραβείων Θεάτρου και Μουσικής και των βραβείων Κάρολος Κουν που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, τον κύκλο των διακρίσεων άνοιξαν τιμητικά οι εκπρόσωποι των φορέων που πρωτοστάτησαν στη συνεργασία των δύο πλευρών. Το κύριο μέρος της εκδήλωσης ωστόσο χαρακτηρίστηκε από την ανακοίνωση των εκλεκτών δημιουργών της κριτικής επιτροπής με πρόεδρο την Αριστούλα Ελληνούδη (θέατρο – χορός) και τον Κυριάκο Λουκάκο (μουσική).

Στα βραβεία Κάρολος Κουν, ο Δημήτρης Τάρλοου απέσπασε εκείνο της σκηνοθεσίας ελληνικού έργου για τη «Μεγάλη χίμαιρα», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014 και έκτοτε αποτελεί μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Πορεία. Η Ανθή Ευστρατιάδου κέρδισε στην κατηγορία της ερμηνείας σε ελληνικό έργο για «τον ιδιαίτερο δυναμισμό και την αστείρευτη ενέργειά της» στον ρόλο της συζύγου και επαναστάτριας στο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης. Το αγαλματίδιο της καλύτερης δραματουργίας ελληνικού έργου κατέληξε στα χέρια του Βασίλη Παπαβασιλείου «για τον συνταρακτικό μονόλογο του “Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι”» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης σε δική του σκηνοθεσία.

ΜΟΥΣΙΚΗ. Στα βραβεία κριτικών μουσικής, το μεγάλο βραβείο κατέληξε στον Βύρωνα Φιδετζή «για τα μαθήματα μουσικής πατριδογνωσίας που παραδίδει και την εν γένει ανεκτίμητη προσφορά του στην έντεχνη ελληνική μουσική», ενώ το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου αναδείχθηκε ο καλύτερος πολιτισμικός οργανισμός μουσικής που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια. Το βραβείο σε μουσικολογικό σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας απονεμήθηκε στο «Παύλος Καρρέρ» της Αύρας Ξεπαπαδάκου. Στην κατηγορία της δισκογραφικής εργασίας ελληνικού ενδιαφέροντος η επιτροπή αποφάσισε να δώσει το βραβείο στον διπλό δίσκο «Τα έξι κουαρτέτα εγχόρδων του Θεόδωρου Αντωνίου» από το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima. Επαινο απέσπασε και το «Lamento» του Συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Ολοι οι υποψήφιοι της κατηγορίας του νέου ή πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη της μουσικής έφυγαν από την τελετή με διακρίσεις. Ο Jonian-Ηλίας Kadesha μοιράστηκε την κεντρική βράβευση με την Κατερίνα Κωνσταντούρου και η Santa Barbara Guitar Orchestra απέσπασε έπαινο.  

      

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ. Στα βραβεία κριτικών θεάτρου και χορού, το μεγάλο βραβείο θεάτρου δόθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη «για τις 40 και πλέον μουσικές του στον χώρο», ενώ το αντίστοιχο θεατρικού συγγράμματος της τελευταίας πενταετίας πήρε ο Σπύρος Ευαγγελάτος για το βιβλίο «Γεώργιος Μόρμορης – Αμύντας του Τάσσου». Στην κατηγορία του διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου επικράτησε ο Γιώργος Δεπάστας για τη μετάφραση των έργων «Η όπερα της πεντάρας» και «Ο Αδαής και ο παράφρων». Ως καλύτερη νέα καλλιτέχνιδα του θεάτρου επιλέχθηκε η Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της στα έργα «Βόιτσεκ» και «Εμείς». Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιλέχθηκε έναντι της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στην κατηγορία αρχαίου δράματος χάρη στη σκηνοθεσία της παράστασης «Νέκυια» που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015. Ο ίδιος μάλιστα αφιέρωσε τη διάκριση και στον Γιώργο Λούκο, όπως είχε κάνει και με την καλοκαιρινή παράσταση της «Λυσιστράτης». Τέλος, στον νέο χώρο του χορού το βραβείο κέρδισαν τα μέλη της χοροθεατρικής ομάδας Ακροποδητί για την παράσταση «Medusa» που παρουσιάστηκε στη Σύρο τον Οκτώβριο του 2014.