Επεισοδιακά άρχισε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η επεξεργασία του πρώτου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε αφορούσε τις επείγουσες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ώστε το νομοθέτημα, με τον τίτλο «νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», να ψηφιστεί αύριο, Τετάρτη, από την Ολομέλεια. Αυτή μάλιστα προκλήθηκε από την εσπευσμένη διακοπή της συνεδρίασης –διάρκειας περίπου μίας ώρας –από την πρόεδρο της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη.

Διακοπή για να τους μαζέψει

Ο λόγος; Η βιασύνη της Καφαντάρη να κλείσει τον κύκλο των διαδικαστικών θεμάτων και να αποδεχθεί τις τοποθετήσεις της συμπολίτευσης για να προχωρήσει στην ουσία της συζήτησης. «Στις Επιτροπές δεν υπάρχει δεδηλωμένη» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας να γίνει ψηφοφορία. Ωστόσο καθώς διαπιστώθηκε ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης αποτελούσαν μειοψηφία στην αίθουσα, η Καφαντάρη διέκοψε άρον άρον τη συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει… απαρτία κυβερνητικών βουλευτών.

Ακόμα και έτσι, πάντως, δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις. Δεν ήταν μόνο ο εκνευρισμός της Καφαντάρη, αλλά και η απάντηση που έδωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και στο επίμονο ερώτημά τους γιατί ενώ το νομοσχέδιο ήταν εδώ και οκτώ μήνες σε διαβούλευση δεν ήρθε νωρίτερα στη Βουλή. «Δεν ήρθε γιατί καθυστέρησαν να αποφανθούν οι θεσμοί» είπε η Τζάκρη, με την Μπακογιάννη να ρωτά «μας δουλεύετε;». Η απάντηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «όχι, ρωτήστε τους».

Απόσυρση λόγω καταγγελιών

Κατά την επεξεργασία του δεύτερου πολυνομοσχεδίου, πάντως, το οποίο αφορά την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό» και ακολουθεί διαδικασία κατεπείγοντος, πρωταγωνίστησαν οι καταγγελίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης για «ρουσφετολογικού τύπου» διατάξεις.

Ανάμεσά τους το άρθρο 15 που αφορά την κατάργηση της υποχρέωσης των βυτιοφόρων να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα τύπου GPS, αλλά και το άρθρο 19 που αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση επιχειρήσεων με πλαστά δικαιολογητικά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Αμυράς από Το Ποτάμι έκαναν λόγο για «φωτογραφικές διατάξεις» που αποτελούν το «ξέπλυμα αμαρτιών» συγκεκριμένων συμφερόντων, ασκώντας την πιο σφοδρή κριτική στο άρθρο 19.

Οπως εξήγησαν, ενώ μέχρι σήμερα η διαπίστωση πλαστών δικαιολογητικών σήμαινε απένταξη του έργου από τον επενδυτικό νόμο και επιστροφή των ποσών που είχαν δοθεί από το Δημόσιο ως ενίσχυση, με τη νέα ρύθμιση –αν τα πλαστά δικαιολογητικά έχουν καλυφθεί με νόμιμο τρόπο –η μόνη κύρωση που υπάρχει είναι η παρακράτηση μέρους της ενίσχυσης της τάξης του 10%.

Συγγνώμη για τα… ελληνικά

Τη λύση τελικώς έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, αποσύροντας το επίμαχο άρθρο. Πρόκειται πάντως για την πρώτη εμφάνιση του νέου υπουργού στην Επιτροπή και ο ίδιος κάλεσε τους βουλευτές να δείξουν κατανόηση για τα ελληνικά του. «Τα ελληνικά μου δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει, διότι έως πριν από δύο μήνες ήμουν στις ΗΠΑ και τα ελληνικά μου δεν τα χρησιμοποιούσα τόσο πολύ. Εκτός από τότε που έπρεπε να φωνάξω στα παιδιά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέτοια βλέπει ο Τσακαλώτος και θα ζηλεύει!