Μεγάλες στιγμές «έζησε» ύστερα από καιρό, μαθαίνω, το κτίριο επί της οδού Αμερικής 5, έδρα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στις 2 το μεσημέρι έφθασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ένα τέταρτο αργότερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο.

Ο λόγος ήταν η ορκωμοσία των νέων μελών της ανεξάρτητης εποπτικής Αρχής. Κατά την παράδοση – παραλαβή, την απερχόμενη σύνθεση του Συμβουλίου εκπροσώπησε το μέλος του, δικηγόρος Γιώργος Στεφανάκης. Η πρώην αντιπρόεδρος, δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου, η οποία ουσιαστικά παύθηκε από την κυβέρνηση, δεν ήταν εκεί (για λόγους τακτ;).

«Είμαστε εδώ», είπε ο αποχωρών Στεφανάκης, «για να υπηρετήσουμε τη νομιμότητα. Αυτοί που φεύγουν και εκείνοι που έρχονται έχουνε άρρηκτους δεσμούς. Είναι η συνέχεια η θεσμική» και συνέχισε απευθυνόμενος στο προσωπικό της εποπτικής Αρχής με παραινετικές κουβέντες, αλλά και με αιχμές προς την κυβέρνηση λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ανεξαρτήτως του τι συνέβη στην απονέκρωση ενός έτους, το ΕΣΡ έχει τη δυναμική με τον σημερινό πρόεδρό του, που σε όλη του τη ζωή τήρησε τους νόμους και το Σύνταγμα, να παρέχει εγγυήσεις στον πολίτη να βρει το όραμά του, που είναι η εμπιστοσύνη στο κράτος, στους θεσμούς».

Η νέα σύνθεση γνωρίζει ότι θα κολυμπήσει σε βαθιά νερά και ότι το έργο που αναλαμβάνει είναι δύσκολο. «Γνωρίζουμε το μέγεθος της σπουδαιότητας αλλά και τα προβλήματα που παραλαμβάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής Θανάσης Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Κατά την ορκομωσία, πάντως, το Συμβούλιο «μοιράστηκε» στα δύο. Τέσσερις –ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και τα μέλη Βασίλης Καραποστόλης και Γιώργος Σαρειδάκης –ορκίστηκαν στο ευαγγέλιο, ενώ οι άλλοι τέσσερις –η Πόπη Διαμαντάκου, η Ευαγγελία Μήτρου, ο Νίκος Κιάος και ο Γιώργος Πλειός –έδωσαν πολιτικό όρκο.

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου – Κλαμαρή, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ως νεότερο μέλος του ΕΣΡ με την προηγούμενη σύνθεση συνεχίζει κανονικά, όπως προβλέπεται θεσμικά, διότι είναι στο μέσο της πρώτης θητείας.