Με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο γιορτάστηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής η 20ή επέτειος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στη London School of Economics, ενός κόμβου μελετών της σύγχρονης Ελλάδας στην καρδιά του Σίτι.

Ο Παυλόπουλος ανέλυσε την αρχή της αλληλεγγύης ως πεμπτουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει μια μπηχτή για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη. «Δεν νομίζω ότι η Ευρώπη χρειάζεται το ΔΝΤ» σημείωσε, χωρίς –όπως είπε –να θέλει να υποτιμήσει το κύρος και τη βοήθεια που προσέφερε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μηχανισμός της ευρωζώνης

«Δεν νοείται ολοκλήρωση της ευρωζώνης χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρώπη με βάση την αρχή της αλληλεγγύης έχει χρέος να δημιουργήσει το δικό της Νομισματικό Ταμείο που θα αντιμετωπίζει αντίστοιχες κρίσεις στο μέλλον.

Να σημειώσω ότι ανάμεσα στους καλεσμένους διέκρινα και δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Λουκά Παπαδήμο, τους οποίους δεν πρόλαβα να ρωτήσω εάν συμφωνούν με τον Πρόεδρο, αφού και οι δυο έφυγαν αμέσως μετά τη λήξη της προεδρικής ομιλίας.