Το Ποτάμι, όπως σας είχα ενημερώσει εγκαίρως, έκανε χθες μια εκδήλωση για τα ελληνοτουρκικά με διακομματικό πάνελ στο Ζάππειο. Εκεί μίλησαν, εκτός από τον επικεφαλής –που ήταν κάτι σαν την έκπληξη του απογεύματος, μιας και ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη ότι θα τοποθετηθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης –ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης και οι ποταμικοί Γιώργος Κακλίκης, που είναι τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μίλτος Κύρκος ευρωβουλευτής.

Παράλληλα παρενέβησαν μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, όπως πρώτος σας είχα πει, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Πληροφοριοδότης μου στον χώρο συνέλαβε ανάμεσα στο κοινό την Αννα Διαμαντοπούλου, τη Μαριλένα Κοππά, τον Πέτρο Δούκα, τον Γιώργο Πατούλη, τον Νίκο Μουζέλη και αρκετούς πρεσβευτές.

«Θεσμοθετημένη συνεννόηση»

Ο Σταύρος, λοιπόν, πήρε τον λόγο για να ενημερώσει το κοινό ότι το κόμμα του σκοπεύει να πάρει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία προκειμένου να θεσμοθετηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο θα βοηθά την κυβέρνηση να αποφασίζει στα κρίσιμα εθνικά θέματα. Γιατί «όλοι μιλούν για συνεννόηση, αλλά θεσμοθετημένους θεσμούς συνεννόησης δεν έχουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τις λεπτομέρειες της ποταμικής αυτής πρότασης (στην οποία κατέληξαν γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό τους δεν γίνεται ένας υπουργός μόνο, μιας κυβέρνησης του 30% να δεσμεύει τη χώρα σε τέτοια ζητήματα) παρουσίασε ο Κακλίκης. «Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας» είπε «θα είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη στρατηγική άμυνα, τον συντονισμό πληροφοριών και την ασφάλεια των πόρων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά το ΚΥΣΕΑ, το οποίο είναι αμιγώς κυβερνητικό σώμα».

Ποιοι θα αποτελούν αυτό το Συμβούλιο; Σύμφωνα με όσα είπε, θα υπάγεται και θα συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Θα συμμετέχουν μόνιμα οι εκλεγμένοι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη και ένας υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συμβούλιο, ενώ θα προσκαλούνται και άλλοι υπουργοί, κατά περίπτωση. Επιπλέον, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ και ο διοικητής της ΕΥΠ. Κόσμος και ντουνιάς δηλαδή.