Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συντάσσεται με τη θέση του προέδρου του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αποκλείει κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Εχουμε την ίδια οπτική γωνία με τον κ. Ρέγκλινγκ» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου στο Βερολίνο για τις δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στην ερώτηση αν οι δηλώσεις του επιτρόπου σημαίνουν ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και μέτρων ελάφρυνσης θα συζητηθούν και ενδεχομένως αποφασιστούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε είπε ότι ισχύει ο «οδικός χάρτης» που αποφασίστηκε στο Eurogroup του Μαΐου. «Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση –οι συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται -, στη βάση αυτή θα ασχοληθεί το Eurogroup με το θέμα. Ολα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εξαρτώνται από αυτό» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Στο Βερολίνο δεν δείχνουν να βιάζονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Θα προτιμούσαν και αυτοί να κλείσει τον Δεκέμβριο για να πάρει και το ΔΝΤ τις αποφάσεις του, ώστε να μη μένει ανοιχτό το θέμα ενόψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017. Αλλά μέχρι τότε έχουν χρόνο. «Εμείς θα μπορούσαμε να περιμένουμε και την άνοιξη» έλεγε στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου. Εκείνος που επείγεται είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, λόγω των ολλανδικών εκλογών την άνοιξη.

Περιμένουν το ΔΝΤ. Οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ δεν ξεχνούν. Εδωσαν τη συγκατάθεσή τους στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2015 με την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ, όπως υποσχέθηκε ο Σόιμπλε. Στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα, θεωρούν ότι αυτό είναι πρόβλημα του Σόιμπλε. Αντίθετα, οι βουλευτές της Χριστιανικής Ενωσης περιμένουν ότι η υπόσχεση θα γίνει πράξη. Ο πρώην υπουργός Ραμσάουερ μάλιστα ζήτησε σε περίπτωση άρνησης του ΔΝΤ να επανέλθει το θέμα στη γερμανική Βουλή.

«Αναμένω ότι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους το ΔΝΤ θα λάβει την απόφασή του. Μέχρι τώρα το ΔΝΤ ήταν πάντα αξιόπιστος εταίρος» λέει στα «ΝΕΑ» ο χριστιανοδημοκράτης Εκχαρτ Ρέμπεργκ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU-CSU για θέματα προϋπολογισμού. «Είμαι βέβαια καθολικός, αλλά δεν είμαι προφήτης», συμπληρώνει, αλλά θεωρεί σημαντικό ότι το ΔΝΤ συμφώνησε τον περασμένο Μάιο στον «οδικό χάρτη» για το χρέος. «Βρισκόμουν συμπτωματικά στις ΗΠΑ και είχα επισκεφθεί το ΔΝΤ. Περιμένω ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» λέει.

Ο Ρέμπεργκ υποστηρίζει ότι «καθοριστικό» δεν είναι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας: «Κούρεμα του χρέους δεν είναι πλέον εφικτό με βάση τους κανόνες της ΕΕ, και αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει πλέον οι πάντες. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, είναι πολύ πιο επείγοντα απ’ ό,τι η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους» λέει ο Ρέμπεργκ.