Η είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στη διεθνή κοινότητα. Άλλοι μίλησαν για την προσωπικότητα του comandante, άλλοι για το τέλος ενός δικτάτορα. Το κλίμα αυτό αντανακλάται και στις παρουσίες ξένων ηγετών στην κηδεία του.
Όπως είναι αναμενόμενο, ορισμένοι από τους βασικότερους σύμμαχους της Αβάνας στη Νότια και Κεντρική Αμερική θα είναι παρόντες στην κηδεία: ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα και της Βολιβίας Έβο Μοράλες.
Η κεντροαριστερή πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ δεν θα είναι παρούσα. Η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον τέως σοσιαλιστή πρόεδρο Ρικάρντο Λάγος και τον πρόεδρο της Βουλής.
Ούτε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι θα είναι παρών, ενδέχεται όμως να μεταβεί στην Αβάνα η τέως πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, η οποία είχε συναντηθεί σχετικά πρόσφατα με τον Φιντέλ Κάστρο.
Επισήμως, η Αργεντινή θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Εξωτερικών Σουσάνα Μακλκόρα.
Παρόντες οι πρόεδροι του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα.
Ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην Κούβα. Απών και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος -μέσω Twitter- μίλησε με θερμά λόγια για τον Κάστρο και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.
Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος θα είναι παρών σε μια από τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αβάνα, όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από τους ελάχιστους -αν όχι ο μοναδικός- πρωθυπουργός χώρας της ΕΕ που μετέβη στην Κούβα.
Η Γαλλία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ στην Κούβα θα βρεθεί ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Αίσθηση προκαλεί η απουσία άλλων ηγετών χωρών που είχαν καλές σχέσεις με την Κούβα: ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ταξίδεψε, ούτε ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ροχανί.