Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της 89χρονης Γερτρούδης, επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, έχει περισσότερα από τρία εκατομμύρια χτυπήματα. Θα κάνει, όμως, και κάποιους από τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού υποψηφίου να αλλάξουν γνώμη; Είναι κάτι που θα φανεί το βράδυ της Κυριακής. Εκεί πάντως αυτή η γυναίκα δίνει ένα μάθημα μνήμης στους συμπατριώτες της. «Οταν οι Εβραίοι υποχρεώθηκαν να καθαρίζουν τα πεζοδρόμια, πολλοί Βιεννέζοι τούς κοιτούσαν και γελούσαν» λέει. «Είναι αυτό το μίσος που κάποιοι προσπαθούν να αναμοχλεύσουν στον κόσμο. Αυτό πονάει. Και αυτό με κάνει να φοβάμαι».  

«Εζησα τον εμφύλιο πόλεμο στην ηλικία των επτά ετών» λέει ακόμη, αναφερόμενη στην απειλή της αυστριακής Ακροδεξιάς περί εμφύλιας σύγκρουσης σε περίπτωση που η Αυστρία δεχθεί πρόσφυγες. «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Τότε είδα τους πρώτους νεκρούς. Και δυστυχώς δεν ήταν οι τελευταίοι». Η ίδια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Αουσβιτς όταν ήταν 16 χρονών μαζί με τα δυο μικρότερα αδέλφια της και τους γονείς τους. Ηταν η μοναδική που επέζησε. Καθώς αυτή, όπως λέει, θα είναι η τελευταία φορά που θα ψηφίσει, καλεί τους νέους να καθορίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους και να ψηφίσουν για τον Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, τον Πράσινο υποψήφιο που έχει την υποστήριξη των παραδοσιακών κομμάτων.

Από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας η όχι και πολύ κομψή αντίδραση ήταν αναμενόμενη: το FPO χαρακτήρισε το μήνυμα «προπαγάνδα της Αριστεράς που πιάνει τα λεφτά της».