Χιλιάδες υγιείς γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτική αντικαρκινική αγωγή για να προστατευθούν από τον καρκίνο του μαστού, ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας.

Σύμφωναμε οδηγίες που εξέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής (NICE), οι γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού χρειάζονται προληπτική αγωγή εναντίον της νόσου.

Οι πιθανές επιλογές για τους γιατρούς τους είναι τρεις, τα φάρμακα ταμοξιφαίνη, ραλοξιφαίνη και αναστροζόλη, αλλά η τελική απόφαση εξαρτάται από κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Όσες, λ.χ., δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, δεν είναι κατάλληλες να πάρουν αναστροζόλη διότι το φάρμακο καταστέλλει την παραγωγή των οιστρογόνων και προκαλεί εμμηνόπαυση.

Η αναστροζόλη αντενδείκνυται επίσης στις γυναίκες με οστεοπόρωση, διότι μπορεί να εξασθενήσει τα οστά.

Έτσι, η αναστροζόλη συνιστάται ως επιλογή πρώτης γραμμής για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες με υψηλό έως μέτριο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, οι οποίες δεν έχουν οστεοπόρωση.

Οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν με τους γιατρούς τους τα δυνητικά οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους ώστε να ληφθεί μία ενημερωμένη απόφαση για τη θεραπεία, επισημαίνεται στις οδηγίες.

Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει περίπου μία στις 11 γυναίκες στη χώρα μας. Στο 5% των περιπτώσεων οι ασθενείς είναι φορείς ελαττωματικών κληρονομούμενων ογκογονιδίων, των BRCA1 και BRCA2.

Από τις γυναίκες που φέρουν κάποιο από αυτά τα γονίδια, το 40% έως 85% θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού ή/και των ωοθηκών.