Το κάπνισμα αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο πρόωρου εμφράγματος, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Σε μελέτη με περισσότερους από 1.700 ασθενείς ανακάλυψαν ότι οι 40άρηδες καπνιστές διέτρεχαν 8,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος πριν τα 50 τους χρόνια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους μη καπνιστές.
Αντίστοιχα, οι καπνιστές ηλικίας 50-65 ετών είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι καπνιστές ηλικίας άνω των 65 ετών τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Heart.
Όπως εξηγούν, στη μελέτη τους συμμετείχαν 1.727 πάσχοντες από έμφραγμα του μυοκαρδίου, το 73% εκ των οποίων ήσαν άνδρες. Το 48,5% ήσαν νυν καπνιστές, το 27,2% πρώην καπνιστές και το 24,3% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Η συχνότητα των εμφραγμάτων στους καπνιστές κάτω των 50 ετών, 50-65 ετών και άνω των 65 ετών ήταν 59,7, 316,9 και 331 ανά 100.000 ανθρωποέτη, έναντι 7, 60,9 και 106,8 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε όσους δεν κάπνιζαν πια ή δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Τα ανθρωποέτη είναι μία μονάδα μέτρησης η οποία στην Επιδημιολογία περιγράφει την επίπτωση (συχνότητα) ενός νοσήματος σε μία συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και σε ορισμένο αριθμό ετών. Ουσιαστικά, είναι το άθροισμα του χρόνου παρακολούθησης καθενός από τα άτομα ενός συγκεκριμένου δείγματος που υπόκεινται στον κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένης νόσου.
Συνολικά, οι νυν καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο μία δεκαετία νεότεροι όταν έπαθαν το έμφραγμα απ’ ό,τι οι μη καπνιστές (είτε ήταν πρώην είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ).
Επιπλέον, σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, οι νυν και οι πρώην καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας και τριπλάσιες να πάσχουν από περιφερειακή αρτηριοπάθεια.
Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι οι νεαροί καπνιστές που έπαθαν πρόωρα έμφραγμα δεν είχαν άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου(λ.χ. υπέρταση, διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη), κάτι που όμως ήταν συνηθισμένοι στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς. Αυτό υποδηλώνει ότι το κάπνισμα ήταν η μοναδική αιτία του εμφράγματος στους νέους, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.