Oταν αγοράζεις μια συσκευή παίρνεις μαζί τις οδηγίες χρήσης. Οταν δανείζεις μια χώρα, τις γράφεις εσύ και ελέγχεις την εφαρμογή τους. Αυτό είναι το Τρίτο Μνημόνιο Plus που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ»: ένα εγχειρίδιο χρήσης της Ελλάδας.

Στις πενήντα σελίδες του περιγράφονται με λεπτομέρειες όλα όσα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Μόνο που, αν το διατρέξει κανείς, αντιλαμβάνεται ότι πολλά από αυτά δεν είναι στην πραγματικότητα υπόθεση των δανειστών. Είναι πράγματα που μια κυβέρνηση θα είχε κανονικά στο πρόγραμμα και στις προθέσεις της. Διότι το εύρος του Μνημονίου έχει επεκταθεί σε βαθμό που να καλύπτει πλέον όλες τις πλευρές της δραστηριότητας στη χώρα. Από τη φοροδιαφυγή ώς την ιδιωτική εκπαίδευση.

Το Μνημόνιο έχει λοιπόν υποκαταστήσει αυτό που συνιστά τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι μάλιστα παράδοξο που οι κυβερνώντες, αντί να παίρνουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες ώστε το πεδίο του Μνημονίου να μικραίνει, πολιτεύονται με τέτοιον τρόπο που να πρέπει όλα να εντάσσονται στο Μνημόνιο. Εξού και η διαρκής επικαιροποίησή του.

Τελικά το Μνημόνιο δεν είναι τεκμήριο μόνο της οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας. Αλλά και της πολιτικής της χρεοκοπίας –αφού τίποτε φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτό.