Αντίο, Κομαντάτε Φιντέλ! Hasta la victoria siempre! Mε αυτά τα λόγια έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας τον επικήδειο που εκφώνησε στην εκδήλωση για τη μνήμη του εκλιπόντος ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Ο Τσίπρας μίλησε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα για τους αγώνες του Κάστρο για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, απευθυνόμενος στους αδελφούς και αδελφές (Hermanos y hermanas), όπως αποκάλεσε τον «γενναίο λαό της Κούβας».

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός έκανε και παραλληλισμό της στάσης των δύο λαών, του κουβανικού και του ελληνικού, λέγοντας στα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην Plaza de la Revoluciόn ότι «όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δεν δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte (Πατρίδα ή θάνατος) το σύνθημα της κουβανικής επανάστασης το 1959». Είπε και άλλα πολλά ο Αλέξης. Πως «στα χνάρια του Σιμόν Μπολιβάρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μία παγκόσμια δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας».

«Η Κούβα του Κάστρο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «μας έμαθε ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Για παράδειγμα, μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μία διαρκής μάχη και απαιτεί μεγάλες θυσίας, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλλετε τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία».

Συγκρατώ τις λέξεις «εκβιασμός» και «τιμωρία» που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να περιγραφεί η στάση των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα…

Ζει το παιδικό του όνειρο λέει ο Σταύρος

Η διάθεση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει επηρεαστεί από την Κούβα. Το λέω γιατί φαίνεται πως δεν μπορεί με τίποτα να χωνέψει ότι ο Πρωθυπουργός σηκώθηκε και πήγε στην Αβάνα ενώ εδώ ζούμε, κατά τα θεοδωρακικά λεγόμενα, πάλι το καλοκαίρι του 2015. Οχι μόνο το είπε σε συνέντευξή του στα ερτζιανά της Ρόδου –με την απαραίτητη δόση ειρωνείας αφού κατανοεί, υποστήριξε, ότι πρόκειται για ένα παιδικό όνειρο του Αλέξη Τσίπρα –αλλά το χθεσινό του καθιερωμένο πια σχόλιο στο fb είχε πινελιές από το μακρινό νησί της Καραϊβικής.

#topotamistavouna

Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι ο Σταύρος ήδη από χθες έχει αρχίσει την πορεία προς τον λαό. Εννοώ ότι έχει ξεκινήσει τις εξορμήσεις στην περιφέρεια με το βανάκι του κόμματος. Χθες το απόγευμα ήταν στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και σήμερα θα βρίσκεται στο Κιλκίς. Να υπενθυμίσω ότι αυτές οι περιοδείες, που θα διαρκέσουν για ένα τετράμηνο έχουν την κωδική ονομασία «Το Ποτάμι παίρνει τα βουνά».

Παράλληλα, βέβαια, επειδή ως γνωστόν το κόμμα είχε από συστάσεως έφεση στην επικοινωνία ο ίδιος ο Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του θα ανεβάζουν, σε πραγματικό χρόνο, φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο από όσα συμβαίνουν στις περιοδείες –από τις προγραμματισμένες συναντήσεις μέχρι τα απρόοπτα –στον προσωπικό λογαριασμό του Σταύρου όπως και στον επίσημο του κόμματος στο instagram.

Επίσης έμαθα ότι μετά το τέλος κάθε εξόρμησης θα δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τα προβλήματα της περιοχής που επισκέφθηκαν και τις λύσεις που προτείνει Το Ποτάμι.