Εμπόδια στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, τις οποίες σημειωτέον επιλέγει η πλειονότητα των πολιτών παρά τη συμμετοχή που αναγκάζονται να καταβάλουν παρακάμπτοντας έτσι τις δημόσιες ουρές, βάζει από το ερχόμενο έτος το υπουργείο Υγείας.

Οπως περιγράφεται στο σχέδιο του Μνημονίου, το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται ότι έως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει έτοιμο προς εφαρμογή ένα σύστημα e-παραπομπών στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (δηλαδή, στα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα). Ετσι, το αργότερο έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα μπει φρένο στην ελεύθερη επιλογή των ασφαλισμένων, οι οποίοι όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία επιλέγουν κατά 90% τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να υποβληθούν σε εξετάσεις, δεδομένου ότι στις δημόσιες δομές οι λίστες αναμονής είναι αποθαρρυντικές.

Ετσι, από το νέο έτος οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στον ιδιωτικό κλάδο (είτε για προγραμματισμένη επέμβαση είτε για διεξαγωγή εξετάσεων), αν προηγουμένως δεν έχουν λάβει σχετική έγκριση. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο του Μνημονίου, προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα δίνεται στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και στα δημόσια νοσοκομεία.

Συνεπώς, ανάλογα με τις δυνατότητές τους (προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση και αξιολόγηση των δημόσιων υποδομών, των εξειδικευμένων υπηρεσιών τους και του εξοπλισμού τους), τον χρόνο αναμονής που χρειάζεται για τη διεξαγωγή των εξετάσεων ή της επέμβασης και εφόσον οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να κλείσουν εκεί ραντεβού, τότε μόνο θα δίνεται πράσινο φως για πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα. Οπως σημειώνεται, η πρόοδος στην εφαρμογή του μέτρου θα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Στο μεταξύ, στο ίδιο σχέδιο δίδεται ιδιαίτερη έμφαση και στο φάρμακο, με πάγια στόχευση την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα νέα καινοτόμα φάρμακα, ζητείται να εισαχθούν συμφωνίες όγκου – τιμής και επιμερισμού κινδύνου για περαιτέρω εκπτώσεις στις τιμές τις οποίες καλείται να διαπραγματευτεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.