Το δικαίωμα τους για την ίδρυση της νέας δικαστικής Ένωσης Ανώτατωνκαι Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίζονται τα μέλη του Δ.Στης Ένωσης.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Λόγω του συνεχιζόμενου αδικαιολόγητα, κατά την άποψή μας, θορύβου,για την ίδρυση της νέας Δικαστικής Ένωσης Ανωτάτων και ΑνωτέρωνΔικαστών και Εισαγγελέων, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 1 του Συντάγματος και τουάρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης «για την προάσπιση των Δικαιωμάτωντου Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, κατοχυρώνεται το δικαίωμα

του κάθε πολίτη να συνεταιρίζεται και να ιδρύει σωματεία μηκερδοσκοπικά, το δικαίωμα δε αυτό αποτελεί ειδικότερη μορφή τηςελευθερίας της ομαδικής πνευματικής κίνησης και δράσης, καθώς και βάσητης ελευθερίας της επαγγελματικής οργάνωσης.

Απόρροια του δικαιώματοςτου συνεταιρίζεσθαι είναι αφενός μεν η αρχή της πολλαπλότητας των (μηκερδοσκοπικών) σωματείων, δηλαδή η δυνατότητα της συμμετοχήςπαράλληλα σε περισσότερα σωματεία, αφετέρου δε ότι η ίδρυση και η

λειτουργία του σωματείου υπόκειται μόνο σε δικαστικό έλεγχονομιμότητας και όχι σε οποιονδήποτε έλεγχο σκοπιμότητας, με την έννοιαότι το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει αν το σωματείο είναι ή όχικοινωνικά ωφέλιμο, αν πράγματι προάγει τα συμφέροντα των μελών του ήακόμη αν ανταγωνίζεται ή όχι άλλο παρεμφερές-προϋπάρχον σωματείο.

Ηαρχή της πολλαπλότητας εκφράζεται με την ελεύθερη σύσταση καιπαράλληλη λειτουργία περισσότερων σωματείων που επιδιώκουν τον ίδιο ήπαρεμφερή σκοπό, για το ίδιο επάγγελμα ή τον ίδιο κλάδο, ή στον ίδιοτόπο, κατά το μέτρο που κρίνεται σκόπιμο από τους ενδιαφερόμενους γιατην εξυπηρέτηση των υλικών και ηθικών συμφερόντων τους, μέσα σταπλαίσια των νόμων, οι οποίοι, με την επιφύλαξη της παραπάνωσυνταγματικής επιταγής, δύνανται να καθορίζουν τους όρους και τιςπροϋποθέσεις ίδρυσης και συνύπαρξης σωματείων που επιδιώκουν τουςαυτούς ή παρεμφερείς σκοπούς.

Επομένως, το Ειρηνοδικείο, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αναγνώρισετο νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για την ίδρυσησωματείου-δικαστικής Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών καιΕισαγγελέων. Ως εκ τούτου είναι αδιανόητο να προβάλλεταιαντισυνταγματικότητα του νόμιμου κατοχυρωμένου δικαιώματός μας. Όπωςήδη αναφέραμε, στην από 25-11-2016 ανακοίνωσή μας, αιτία της ίδρυσήςμας, πέραν των άλλων, ήταν η παντελής έλλειψη εκπροσώπησης τωνΑνωτάτων Δικαστών στο Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,παρότι υπάρχει εκλεγμένος Πρόεδρος Εφετών στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επαναλαμβάνουμε ότι διακατεχόμαστε από πνεύμα συνεργασίας καιενότητας και ότι θα προχωρήσουμε, ενώνοντας τις προσπάθειές μας με τιςλοιπές Δικαστικές Ενώσεις, για την προώθηση, τόσο των γενικότερωναιτημάτων του κλάδου όσο και των ειδικότερων αιτημάτων των μελών τηςΈνωσής μας».