Μια νέα διαδικασία, αυτή του «Κοινωνικού Ελέγχου» της Βουλής και της αξιολόγησης των υπαλλήλων αρχίζει, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική Διαφάνεια. Για την ακρίβεια, όπως ορίζεται στο σχετικό κείμενο, πρόκειται για «καθορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας αξιολόγησης των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων της Βουλής», αλλά και «ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του συστήματος αξιολόγησης».

Ποιοι θα είναι οι αξιολογητές; «Αξιολογητές των υπαλλήλων και των προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι οι δύο ιεραρχικοί προϊστάμενοί τους. Στην περίπτωση των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, αξιολογητές είναι ο πρόεδρος και ο γενικός ή ειδικός γραμματέας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.

Επιπλέον, η έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε σημεία: α) Τους τίτλους σπουδών του υπαλλήλου, καθώς και τις δραστηριότητες επιμόρφωσης κατά το έτος στο οποίο αναφέρεται η αξιολόγηση. β) Συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκε από την οργανική μονάδα (Διεύθυνση, Τμήμα) στην οποία ανήκει ο αξιολογούμενος, κατά την περίοδο που αξιολογείται. γ) Συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέσθηκε από τον αξιολογούμενο, κατά την περίοδο που αξιολογείται. δ) Τα στοιχεία της συμβουλευτικής συνέντευξης. ε) Τη βαθμολογία του αξιολογουμένου, βάσει των κριτηρίων των επόμενων παραγράφων.

Οι εκθέσεις αξιολόγησης, όπως προβλέπεται, συντάσσονται υποχρεωτικά εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, ενώ «κάθε επιμέρους κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται από τους αξιολογητές με τον, κατ’ αντικειμενική κρίση, προσήκοντα βαθμό. Η κλίμακα των βαθμών ορίζεται από το 0 έως το 100». Ετσι, «με βαθμό από 90 έως 100 βαθμολογούνται οι άριστοι», «με 25 έως 39 οι ανεπαρκείς» και «με 0 έως 24 οι ακατάλληλοι για τη θέση».

Στο κείμενο της απόφασης ωστόσο δεν ορίζεται τι θα συμβαίνει με τις περιπτώσεις των δύο τελευταίων κατηγοριών. Πάντως από τη διαδικασία δεν θα απουσιάζει και η διαδικασία της συνέντευξης. Αυτή προβλέπεται ότι θα διεξάγεται «πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενος, ως πρώτος αξιολογητής, καλεί τον αξιολογούμενο υπάλληλο για να συζητήσει μαζί του τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του, προς όφελος τόσο του ιδίου όσο και της αποδοτικής λειτουργίας της οργανικής μονάδας όπου υπηρετεί».

Λογοδοσία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η διαδικασία της «Λογοδοσίας και του Κοινωνικού Ελέγχου». Αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας των υπηρεσιών της Βουλής. Ετσι, καθιερώνεται διαδικασία Ακρόασης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών με σκοπό την καταγραφή και άμεση απάντηση στα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας που εντοπίζουν οι πολίτες. Οπως προβλέπεται, θα «διεξάγεται μία φορά κάθε δύο μήνες, δημόσια και με τήρηση πρακτικών», γι’ αυτό και θα συγκροτηθεί «Επιτροπή Ακρόασης» από προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων. Σημειώνεται πως ως «μέσα κοινωνικού ελέγχου θα αξιοποιηθούν έρευνες, ηλεκτρονικές και μη, μέσω των οποίων οι πολίτες θα αξιολογούν τις υπηρεσίες της Βουλής που χρησιμοποίησαν».