Ηταν να μη γίνει η αρχή με το ταξίδι στην Αβάνα. Συνέχεια των ταξιδιών του Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική προαναγγέλλουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ο Τσίπρας ήταν ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που ανάμεσα σε δεκάδες κυρίως Λατινοαμερικανούς βρέθηκε στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή, στην Plaza de la Revoluciόn της Αβάνας, και μάλιστα για να εκφωνήσει επικήδειο για τον εκλιπόντα επαναστάτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ομιλία που σας παρουσίασα χθες.

Ολοκληρώνοντας τον επικήδειο λόγο με το «Hasta la victoria siempre», πλαισιώθηκε από την οικογένεια Κάστρο, τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, τον γιο, την κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ που τον ευχαρίστησαν για τα συγκινητικά του λόγια.

Ο Τσίπρας πηγαίνοντας Αβάνα είχε όμως την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που του απηύθυναν προσκλήσεις να επισκεφθεί τη χώρα τους. Από τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, με τον οποίο είχε αναλυτική συνομιλία, έως τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, με τον οποίο συζήτησε για το τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική μετά την εκλογή Τραμπ, και τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας και πρόεδρο πάλι της Νικαράγουας (εξελέγη στις 7 Νοεμβρίου του 2016) Ντανιέλ Ορτέγα.

Ο Ορτέγα δεν χρειάζεται συστάσεις. Γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα λόγω των στενών του σχέσεων τη δεκαετία του ’80 με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, έναν από τους μεγάλους λατινοαμερικανούς προοδευτικούς ηγέτες, που τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία Τσίπρα στην Κούβα για όλη τη Λατινική Αμερική. Φέρεται δε να τον παρότρυνε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής».