Δεν ξέρω αν ο νέος υπουργός Παιδείας, ο Κώστας Γαβρόγλου, θα γίνει τακτικός θαμώνας της στήλης όπως ο προκάτοχός του Νίκος Φίλης, ομολογώ πάντως ότι φαίνεται να έχει καλά αντανακλαστικά.
Χθες, από ειδησεογραφική σελίδα των «ΝΕΩΝ» οι αναγνώστες ενημερώθηκαν ότι επίκειται νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την παιδεία κατόπιν της συμφωνίας με τους θεσμούς, γεγονός που έχει θορυβήσει τους εκπαιδευτικούς επειδή στην προηγούμενη, του 2011, είχαν διαπιστωθεί ανακρίβειες στα στοιχεία. Επίσης γράφτηκε ότι αν και πλέον έχει περάσει αρκετός καιρός που ανέλαβε, ο Γαβρόγλου ακόμα να καλέσει τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες σε συνάντηση γνωριμίας.
Αμέσως λοιπόν ο υπουργός Παιδείας αντέδρασε. Κάλεσε, σήμερα κιόλας, την ΟΛΜΕ και τη Διδασκαλική Ομοσπονδία σε συνάντηση γνωριμίας, ενώ ανακοίνωσε ότι η αμφισβητούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 ακυρώθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο του 2016, αφού ήταν προβληματική ως προς τη μεθοδολογία της και στηριζόταν σε στοιχεία και οικονομικά δεδομένα προ κρίσης.
Και ενημέρωσε ότι, όπως συμφωνήθηκε τότε, θα συνταχθεί ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία αναμένεται να παραδοθεί το προσεχές διάστημα, ενώ μέχρι τα τέλη του 2017 θα συνταχθεί και ολοκληρωμένη νέα έκθεση.
Εγώ απλά να θυμίσω ότι αυτή η ενδιάμεση έκθεση θα μας στοιχίσει 95.000 ευρώ και να σας πληροφορήσω ότι η σημερινή του συνάντηση με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι δάσκαλοι και καθηγητές θα επιμείνουν για μόνιμους διορισμούς και θα ζητήσουν διευκρινίσεις για την αξιολόγηση που τους ετοιμάζει.
Το Υπεραρχείο αιτία νέας σύγκρουσης µε τα ιδιωτικά
Πάντως, η πρώτη αντιπαράθεση του νέου υπουργού εκδηλώθηκε ήδη από τη Δευτέρα και (όπως αναμένονταν) αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, ο οποίος και επί του προηγούµενου υπουργού είχε αναστατωθεί εξαιτίας της διάταξης που περιόριζε τις απολύσεις.
Αιτία της νέας σύγκρουσης είναι η ύπαρξη ενός Υπεραρχείου µε δεδοµένα όλων των µαθητών της χώρας, στο οποίο καλούνται πλέον να µπουν και τα ιδιωτικά σχολεία.
Σύµφωνα µε τον νόµο Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία υποχρεούνται πλέον να καταχωρίζουν στο πληροφορικό σύστηµα My School όλα τα δεδοµένα για τη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων τους, όπως ονόµατα µαθητών, βαθµοί, απουσίες, ΑΜΚΑ, ονόµατα και ιδιότητες γονέων, υπηκοότητα, µόρφωση γονέων, αριθµοί δηµοτολογίων, στοιχεία εκπαιδευτικών, µαθητές ανά τάξη κ.ά.
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων υποστηρίζουν όµως ότι το Υπεραρχείο εµφανίζει «τρύπες ασφαλείας» και ότι η νοµοθεσία απαγορεύει την υποχρεωτική καταχώριση –και µάλιστα χωρίς καµία προηγούµενη ενηµέρωση των υποκειµένων –σε ένα κεντρικό Υπεραρχείο που, παράλληλα, εγκυµονεί µεγάλους κινδύνους ως προς την ασφάλεια των δεδοµένων, τα οποία στο µεγαλύτερο µέρος τους αφορούν ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους!
Για τον λόγο αυτόν άσκησαν προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ µε επιστολή τους προς τον Γαβρόγλου ζήτησαν προσωρινή αναστολή της καταχώρισης µέχρι την έκδοση της απόφασης.
Η απάντηση του υπουργού όµως όχι µόνο δεν ικανοποίησε τους σχολάρχες, αλλά τους κατηγόρησε: «Η προσπάθεια εκ µέρους τους να ακυρώσουν µε διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσµατα την εφαρµογή του νόµου είναι και αναποτελεσµατική και ύποπτη σε ό,τι αφορά την τελική επιδίωξή τους».
Γιατί «ύποπτη»; Σύµφωνα µε την Οµοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), η οποία χρόνια τώρα έχει σφοδρή αντιπαράθεση µε τους ιδιοκτήτες, πραγµατικός λόγος της µη συµµόρφωσης είναι «η απόκρυψη εργαζοµένων, ώστε να συνεχίζονται η µαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή».