Από την εκλογολογία στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης πέρασε απότομα η εγχώρια πολιτική σκηνή, αλλά στη συζήτηση βάζουν εκατέρωθεν φρένο τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέσω της κατηγορηματικής άρνησης να συναινέσει σε μια ευρύτερη πολιτική σύμπλευση που θα μπορούσε να προκύψει από την παρούσα Βουλή, η ΝΔ έκρινε σκόπιμο να παρέμβει στη σχετική συζήτηση εν τη γενέσει της. Κομματικοί παράγοντες δικαιολογούν το γαλάζιο σήμα, διαβλέποντας ότι πιθανή παράταση στη διελκυστίνδα της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να ανοίξει έναν κύκλο πιέσεων για οικουμενικά κυβερνητικά σχήματα στο πλαίσιο του συνταγματικού βίου της παρούσας Βουλής, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές που θα είχαν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την πορεία της Οικονομίας.

Στη βάση αυτή, η Πειραιώς έσπευσε με τον τρόπο της να διαμηνύσει ότι το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ενώ φρόντισε να προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές, είναι εκείνος που θα επιλέξει την κατεύθυνση της κυβέρνησης –εάν, δηλαδή, θα αποδεχθεί νέα μέτρα που θα παραπέμπουν ευθέως ή θα προσιδιάζουν σε ένα τέταρτο Μνημόνιο ή εάν θα κινηθεί ηρωικά προς την έξοδο, αποφασίζοντας εκλογές.

ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, οφείλει να παραιτηθεί αμέσως. Ας μην αναζητά συνενόχους. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, από την παρούσα Βουλή άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί» τόνισε με έμφαση χθες ο νέος εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κλείνοντας την πόρτα στα σενάρια περί οικουμενικών λύσεων. Αντίστοιχα μηνύματα αναμένεται να εκπέμψει σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε συνέδριο της ΚΕΔΕ, προβάλλοντας εκ νέου ως εθνική αναγκαιότητα την προσφυγή στις κάλπες. Προς επίρρωση, εξάλλου, όσων λέγονται σχετικά με την εκλογική ετοιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γαλάζιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η στάση της ΝΔ «δεν βασίζεται σε αυταπάτες και σηματοδοτεί μία επανεκκίνηση της σχέσης με τους πολίτες, η οποία εδράζεται στην αλήθεια».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Σήμα ότι δεν υπάρχουν οικουμενικά σχήματα παρά μόνον εκλογές, πάντως, εκπέμπουν και από την πλευρά της κυβέρνησης –έστω κι αν το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε να αγνοήσει τα σχόλια Κικίλια και να αποφύγει κάθε δημόσια αντίδραση. Κυβερνητικοί παράγοντες απέδιδαν την παρέμβαση της ΝΔ στις δικές της ανησυχίες, αναφέροντας ότι ένα αδιέξοδο λόγω των εμμονών, των τακτικισμών και της αδιαλλαξίας από την πλευρά των δανειστών θα μπορούσε να οδηγήσει μόνον σε κάλπες, αφού ούτε από τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό προβλέπονται λύσεις μέσω οικουμενικών κυβερνήσεων. Τα ίδια στελέχη, ωστόσο, επέμεναν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινείται με ορίζοντα το 2019, ενώ εξέφραζαν την αισιοδοξία για επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους δανειστές εντός χρονοδιαγράμματος, τόσο για τη δεύτερη αξιολόγηση όσο και για τη βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους.

Ο ΑΣΚΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑΣ. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση περί πολιτικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικουμενικά κυβερνητικά σχήματα δεν προέκυψε σε κενό αέρος, αλλά είναι εν πολλοίς απότοκος του νέου κύκλου εκλογολογίας που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τις προειδοποιήσεις Τσίπρα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό σινιάλο του Πρωθυπουργού δεν θεωρείται τυχαίο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αντιθέτως αρκετά γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί με γνώμονα τη μικρότερη πολιτική ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο προσωπικά. «Αν δεν τα βρούνε στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας θα βάλει τη φουστανέλα και θα πάμε στις εκλογές» είναι το ενδεικτικό σχόλιο του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, για το κλίμα που διαμορφώνεται στην Πειραιώς.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΝΔ φρόντισε –μέσω της χθεσινής παρέμβασης Κικίλια –να διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να προσδοκά στήριξη για τα νέα μέτρα και, πολύ περισσότερο, ένα ενδεχόμενο τέταρτο Μνημόνιο. Στην προοπτική μιας στήριξης για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης και μιας αρχικής συμφωνίας για το χρέος φαίνεται να επενδύει το Μαξίμου, έστω και για να εκθέσει πολιτικά τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, όπως διαφαίνεται από τις χθεσινές δηλώσεις (στον Βήμα 99,5) του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά: «Δεν υπάρχουν εκλογές ούτε στη σκέψη μας ούτε στον σχεδιασμό μας. Αναμένουμε να στηρίξουν την προσπάθειά μας τα κόμματα που θεωρούν τις εκλογές εμπλοκή» ανέφερε, απευθυνόμενος προφανώς σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, που ξορκίζουν κάθε σενάριο για πρόωρες κάλπες.