Στοιχεία που θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποκαλύπτει η μεγάλη έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) σε 54 χώρες και 87 πρωταθλήματα.

Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι η μείωση από το 30,30% του ποσοστού των παικτών που δέχονταν προτάσεις για να στήσουν αγώνες το 2013 στο 3,5% το 2016! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 54 χωρών που φυσικά προκαλεί πλήθος ερωτηματικών. Μήπως τελικά το ποδόσφαιρό μας είναι περισσότερο καθαρό απ’ ό,τι νομίζουμε;

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, 55% των 340 ποδοσφαιριστών των δύο κορυφαίων κατηγοριών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο υποστήριξαν πως τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξαν καθυστερήσεις στην πληρωμή τους. Εννιά στους δέκα (92%) αισθάνονται μέτρια ασφάλεια για την καριέρα τους, ενώ 2% δεν έχουν αντίγραφο συμβολαίου.

Οσον αφορά τις πιέσεις που δέχονται οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα, 9% υποχρεώνονται να προπονούνται μόνοι τους για παραδειγματισμό προς τους υπόλοιπους, 4% έχουν πέσει θύματα βίας από τους οπαδούς και 12% έπεσαν θύματα εκφοβισμού και παρενόχλησης από φιλάθλους, προσωπικό της ομάδας ή άλλους παίκτες.

Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ από τη FIFPro αποκαλύπτει όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τα φώτα που μονοπωλούν τα μεγάλα αστέρια.

Η ελαστικότητα στους κανονισμούς της FIFA που επιτρέπει ουσιαστικά στους συλλόγους να καθυστερούν έως τρεις μήνες την καταβολή των μισθών των παικτών αποτελεί κατά τη FIFPro ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα.

«Δείχνει, για να είμαστε ειλικρινείς, πως στην ποδοσφαιρική βιομηχανία υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα σεβασμού από τους συλλόγους και τα διοικητικά τους όργανα για να αντιμετωπίσουν τα θέματα με σοβαρότητα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIFPro Τέο φαν Σέγκελν στο CNN. Και αναρωτήθηκε: «Τι κάνεις όταν είσαι 27 ετών, είσαι παντρεμένος, έχεις δύο παιδιά και δεν πληρώνεσαι;».

Από τους 13.800 ποδοσφαιριστές που δέχτηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, 45% αμείβονται με λιγότερα από 1.000 δολάρια τον μήνα (940 ευρώ), ενώ 40% πληρώνονται με καθυστέρηση.

Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν μέλι στο ψωμί της μαφίας του στοιχήματος, αφού ο στόχος τους, οι ποδοσφαιριστές, γίνεται πιο εύκολη λεία.

Ετσι, 7% των ερωτηθέντων –980 ποδοσφαιριστές –έχουν δεχτεί πρόταση να στήσουν παιχνίδι.

Η περίπτωση του κροάτη ποδοσφαιριστή Μάριο Τσίζμεκ είναι χαρακτηριστική τού πώς λειτουργεί το σύστημα. Με 16 χρόνια καριέρα στο ποδόσφαιρο, ο Τσίζμεκ ήταν απλήρωτος 14 μήνες από την ομάδα του Κροάσια Σεσβέτ και φυσικά αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Το 2011 καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση γιατί έστησε επτά αγώνες, ενώ αποβλήθηκε διά βίου από το κροατικό ποδόσφαιρο.

«Είναι δύσκολο να περιγράψεις το πώς ένιωσα όταν από πρόθεση έχασα την μπάλα για πρώτη φορά. Ηταν σαν να έφτυνα ολόκληρη την καριέρα μου» είχε δηλώσει στη FIFPro το 2012. «Οταν όμως πνίγεσαι, πιάνεσαι από τα μαλλιά σου».

Η FIFPro υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της πως είναι τεράστιας σημασίας οι παίκτες να πληρώνονται στην ώρα τους, «ένα θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο».
Λίγοι οι κροίσοι

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στην Ελλάδα το 69,5% των παικτών αμείβεται μέχρι 4.000 δολάρια μηνιαίως (περίπου 3.770 ευρώ), ενώ το 30,6% δεν ξεπερνά τα 1.880 ευρώ. Μόλις το 1,5% κερδίζει πάνω από 100.000 δολάρια (94.000 ευρώ) τον μήνα