Ογδόντα κοντέινερ την ώρα θα μπορεί να ελέγχει το πρώτο αυτοκινούμενο μηχάνημα ελέγχου με ακτίνες Χ, αξίας 2 εκατ. ευρώ, που απέκτησε η Υπηρεσία Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών. Το υπερσύγχρονο μηχάνημα X-ray, δωρεά της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, παρουσιάστηκε χθες στις εγκαταστάσεις του 3ου Τελωνείου Πειραιά, από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Είναι το πρώτο μηχάνημα με ακτίνες Χ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών, είναι το 3ο Τελωνείο να αποκτήσει άλλα τέσσερα ανάλογα μηχανήματα εντός του 2017.

«Το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή αποτελούν δυο μεγάλες πληγές που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση. Τα φορολογικά έσοδα είναι από 5 έως και 10 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτή η διαφορά προέρχεται κυρίως από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά» δήλωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου, προσθέτοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου και τόνισε ότι το πρώτο όχημα, δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος, αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή.

Απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξηθεί ο στόλος των συγκεκριμένων μηχανημάτων, συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

«Η Παπαστράτος από το 2012 έχει αναλάβει πρωτοβουλία με δράσεις για το λαθρεμπόριο. Το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 16% της αγοράς από 3% που ήταν το 2009, ενώ οι απώλειες για το 2015 ήταν στα 680 εκατ. ευρώ» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Παπαστράτος είναι και θα είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η δωρεά του μηχανήματος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό.