Οι γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να γίνουν δίκοπο μαχαίρι για τους δρομείς. Λίγο το οικογενειακό τραπέζι με τους εκλεκτούς μεζέδες, λίγο η αίσθηση χαλαρότητας ή το κρύο, και η προπόνηση τρεξίματος εκτροχιάζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, δίνουν την ευκαιρία για διασκέδαση παρέα με φίλους που υπό διαφορετικές συνθήκες θα γύριζαν την πλάτη στο τρέξιμο, συνδυάζοντας το αγαπημένο χόμπι με φιλανθρωπικό πνεύμα. Οι αγώνες Santa Run παρότι είναι μια ιδέα δανεισμένη από το εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και τείνουν να γίνουν παράδοση. Σε εορταστικό κλίμα, χιλιάδες συστηματικοί ή περιστασιακοί δρομείς πλημμυρίζουν τα αστικά κέντρα ντυμένοι Αγιοι Βασίληδες και βαδίζουν λίγα χιλιόμετρα χαρίζοντας το ποσό για τη συμμετοχή τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στην Αθήνα

Τον κύκλο των αγώνων ανοίγει αύριο το Santa Run Athens που επιστρέφει για τρίτη χρονιά, με το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Seasonal Event στα Event Awards 2016. Χωρίς χρονομέτρηση και ανταγωνισμό, οι δρομείς ντυμένοι με τις στολές του Αγιου Βασίλη θα διασχίσουν μια διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αφετηρία και τερματισμός της κούρσας θα είναι το City Link (Στοά Σπυρομήλιου). Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η καταβολή του συμβολικού ποσού των 10 ευρώ και το σύνολο των κερδών διατίθεται στο Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος και στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων.

Μιας και η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Holmes Place οι εγγραφές όλες γίνονται από τις γραμματείες των γυμναστηρίων στην Αθήνα, στο Μαρούσι και στη Γλυφάδα, από όπου οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν και τις στολές του Αγιου Βασίλη. Οι γυναίκες δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να βάψουν τα νύχια τους σε χριστουγεννιάτικα χρώματα την ημέρα του αγώνα, προσφορά του beauty partner της εταιρείας περιποίησης νυχιών ESSIE. Η αποκατάσταση μετά το τρέξιμο αναμένεται να είναι γλυκιά αφού τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης θα προσφέρουν γλυκίσματα σε μικρούς και μεγάλους. Οσοι διψάσουν θα μπορούν να πιουν φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα και αναψυκτικά Coca Cola που θα μοιράζονται στον κόσμο.

Στην Κομοτηνή

Το μυστήριο γιατί τρέχει ο Αγιος Βασίλης θα κληθούν να λύσουν όσοι λάβουν μέρος στον αγώνα της 7ης Δεκεμβρίου στις 17.30 στην Τσανάκλειο Σχολή (Παλιά Πρυτανεία) της Κομοτηνής. Το Santa Run Komotini που διοργανώνεται από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και τα μεγάλα δρομικά κινήματα της πόλης, θα λάβει χώρα στο κέντρο της Κομοτηνής σε μια διαδρομή 2 χλμ. Ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία θα σημάνει την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου με τη φωταγώγηση του δέντρου του δήμου. Οι δρομείς θα φορούν αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια και θα τρέξουν με σκοπό τη συγκέντρωση ελαιολάδου για την ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω της σελίδας του αγώνα www.santarunkomotini.gr

Στη Θεσσαλονίκη

Με κόκκινους σκούφους θα γεμίσει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου η Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Εκεί είναι το κέντρο συνάντησης των δρομέων του 3ου Santa Run Thessaloniki που ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με πρωτοβουλία ενός εικοσάχρονου φοιτητή που έφερε τη διοργάνωση στην πόλη με την παρέα του. Το ραντεβού είναι στις 17.00 για μια μεγάλη συναυλία που θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση του αγώνα στις 20.00 Στη συνέχεια οι Αγιοι Βασίληδες» θα τρέξουν ή περπατήσουν ένα χιλιόμετρο στη Λεωφόρο Νίκης και θα τερματίσουν στον Λευκό Πύργο. Βασικός σκοπός του αγώνα είναι η οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της περιοχής. Γι’ αυτό και τα χρήματα από τις εγγραφές θα διατεθούν στο Αλμα Ζωής Θεσσαλονίκης, στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Η Μέλισσα» και στις κοινωνικές δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ και 7 ευρώ για ανέργους, φοιτητές και παιδιά κάτω των 12 ετών. Για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος ως ομάδες διατίθενται ειδικά πακέτα προσφορών. Ολοι μπορούν να εγγραφούν μέσω της επίσημης σελίδας της διοργάνωσης (www.santarunthessaloniki.gr), της υπηρεσίας Viva.gr και από φυσικά σημεία στα καταστήματα Public, media markt και seven spots.

Στα Χανιά

Στόχο να συγκεντρώσουν 100.000 ευρώ για τη στήριξη των φιλανθρωπικών σωματείων με το οποίο συνεργάζεται έχει το Santa Run Χανιά, που είναι προγραμματισμένο για τις 26 Δεκεμβρίου. Η κρητική παραλλαγή του αγώνα είναι η πρώτη που στήθηκε στην Ελλάδα από αυτή την κατηγορία των εκδηλώσεων, το 2011. Στην πορεία περπατήματος οι ντυμένοι Αγιοι Βασίληδες δρομείς διασκεδάζουν με διάφορα δρώμενα και καταλήγουν την πορεία τους σε ένα πάρτι, μεταδίδοντας την εορταστική τους ενέργεια σε όλη την πόλη. Κατά μήκος της διαδρομής καταστηματάρχες θα προσφέρουν κεράσματα στους δρομείς, ενώ χανιώτες μουσικοί και Djs θα δίνουν εορταστικό τόνο. Προεξάρχοντες στην εκδήλωση θα είναι οι εθελοντές και οι επιχειρηματίες της πόλης που με τις χορηγίες τους καλύπτουν τα έξοδα του αγώνα. Φέτος, τα σωματεία στα οποία θα καταλήξουν τα χρήματα του αγώνα σχετίζονται με την παροχή φροντίδας σε παιδιά με προβλήματα υγείας και είναι η ΕΛΕΠΑΠ, το ΚΗΦΑΑΜΕΑ, το ΚΗΦΑΠ Μεγαλόχαρη και ο Ορίζοντας. Στην πέμπτη του χρονιά αυτό το Santa Run ξεκινά από το ειδικό Σπιτάκι που έχει στηθεί στην Πλατεία Χορτατσών 9, στο πλάι της Αγοράς γεμάτο δώρα και ενθύμια για όλους. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται με την καταβολή – δωρεά 15 ευρώ ανά ενήλικο, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τα παιδιά από 4 ετών είναι 10 ευρώ.

Στη Ρόδο

Για πρώτη φορά θα βαφτούν σε αγιοβασιλιάτικα χρώματα οι δρόμοι της Ρόδου, μιας και το Santa Run Rhodes διοργανώνεται στο νησί στις 29 Δεκεμβρίου. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 18.30 από την Πλατεία Κύπρου και οι δρομείς έπειτα από έναν περίπατο στο κέντρο της πόλης υπό τις επευφημίες φορέων, καταστηματαρχών και κατοίκων και ύστερα από προσφορά κερασμάτων, θα καταλήξουν στον πεζόδρομο για Santa Run Party με δωρεάν μπίρες και κληρώσεις για πλούσια δώρα.

Οι εγγραφές στην κούρσα που φέρει τη σφραγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δωδεκανήσου «Μια αγκαλιά» γίνονται στο Σπιτάκι που έχει στηθεί στην Πλατεία Κύπρου. Το κόσμος συμμετοχής είναι 15 ευρώ για τους ενηλίκους, ενώ τα παιδιά 10 ετών και κάτω πληρώνουν 8 ευρώ. Για τις οικογένειες υπάρχουν ειδικά πακέτα. Μεγάλο μέρος των εσόδων θα δοθεί στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Φλόγα.