Τα δρομικά παπούτσια δεν διαρκούν για μια ζωή, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να τα αλλάζετε όταν «γράψουν» 600-700 χιλιόμετρα, όπως υποστήριζαν οι πιο παλιοί. Η τεχνολογία κατασκευής των παπουτσιών έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται και από τη χρήση ή το πάτημά σας. Η αλήθεια είναι ότι τρέχοντας με παλιά υποδήματα εκθέτετε τα πόδια σας σε διάφορες παθήσεις, καθώς η υποστήριξη και οι σόλες των παπουτσιών φθείρονται, ή ακόμη και σε τραυματισμούς σε σημεία όπως τα μετατάρσια ή ακόμη και τα γόνατά σας. Ο ειδικός δοκιμαστής δρομικών παπουτσιών του αμερικανικού περιοδικού «Competitor Running» Τζον Μπερν, επισημαίνει τέσσερα σημάδια που προειδοποιούν για τη φθορά των παπουτσιών:
1. Το τρακτέρωμα παρουσιάζει σημαντικές φθορές σε διάφορα σημεία
Οταν έχει λιώσει το εξωτερικό στρώμα του καουτσούκ στο τρακτέρωμα, το πέλμα δηλαδή της εξωτερικής σόλας σε σημείο που βλέπεις το επόμενο στρώμα υλικού, αλλάξτε παπούτσια. Τα ακριβή σημεία της φθοράς είναι επίσης δείγμα του βηματισμού σας: αν, για παράδειγμα, λιώνετε σε κάποια σημεία μόνο το δεξί ή μόνο το αριστερό παπούτσι, μπορεί αυτό να σημαίνει ότι δεν έχετε σωστή ισορροπία.
2. Ο πάτος του παπουτσιού είναι ξεφτισμένος σε κάποια σημεία
Οι περισσότεροι πάτοι είναι λεπτοί και η τριβή που προκαλείται από κάθε πάτημα θα λιώσει σταδιακά το μαλακό αφρώδες υλικό και το λεπτό ύφασμα. Η καταστροφή του πάτου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το παπούτσι να μην σας κάνει όπως όταν ήταν καινούργιο: μπορεί κατά τη διάρκεια του τρεξίματος το πόδι σας να γλιστράει, να βγάλετε φουσκάλες, να σας χτυπήσει σε ορισμένα σημεία, ακόμη και να μαυρίσουν κάποια νύχια σας.
3. Η μεσαία σόλα δεν απορροφά τους κραδασμούς όπως στην αρχή
Τη φθορά της μεσαίας σόλας μπορείτε να την αντιληφθείτε με την αίσθηση αλλά και με τα μάτια. Η ουσία είναι πως το αφρώδες υλικό και τα πλαστικά εξαρτήματα τείνουν να συμπιέζονται και χάνουν την ανθεκτικότητά τους ύστερα από μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Το αποτέλεσμα είναι μια νεκρή αίσθηση στο πάτημα, μια παραμόρφωση στην εμφάνιση ή ένα παπούτσι υπερβολικά εύκαμπτο σε σχέση με όσο ήταν αρχικά.
4. Το άνω μέρος και τα κορδόνια παρουσιάζουν σημάδια φθοράς
Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του πάνω μέρους του παπουτσιού που αγκαλιάζει το κουντεπιέ είναι πλέον πολύ ανθεκτικά, οπότε είναι μάλλον απίθανο πλέον να τρυπήσουν τα παπούτσια σας πάνω από το μέρος των δαχτύλων, όπως γινόταν παλιά. Φυσιολογικά, τα κλασικά κορδόνια αντέχουν περισσότερο από τα ίδια τα παπούτσια σας. Οπότε, αν τα κορδόνια σας είναι φθαρμένα ή δεν μπορείτε να τα δέσετε αρκετά σφιχτά, ίσως αυτό να σημαίνει πως τα παπούτσια σας είναι πλέον υπερβολικά παλιά.