Συμφωνία με τους δανειστές ή πρόωρες εκλογές; Το ερώτημα έχει επανέλθει για τα καλά στο τραπέζι, δεν έχει εύκολη απάντηση, αλλά αναμένεται να απαντηθεί τις επόμενες εβδομάδες, το πιθανότερο έως τα Χριστούγεννα.
Κάπως έτσι σκιαγραφούν την κατάσταση τραπεζικοί κύκλοι και παράγοντες της οικονομίας που επιχειρούν να προβλέψουν τις κινήσεις στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης και την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν (ή δεν θα ληφθούν) στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Οι ίδιοι κύκλοι, αξιολογώντας το κλίμα που μεταδίδεται τόσο από τους δανειστές όσο και από την κυβέρνηση, θεωρούν εφικτό και ως πιθανότερο σενάριο να κλείσει η συμφωνία. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί σε κάθε περίπτωση μέτρα που θα είναι επώδυνα και θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στο δημοσκοπικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή προϋπόθεση είναι να αποδεχθούν συμβιβασμούς και οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, που είναι ο σκληρός της υπόθεσης. Ομως, η διαπραγμάτευση παραμένει ακόμη ανοιχτή. Κυρίως στο σκέλος των διαφορών μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Το Ταμείο μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης από την αξίωσή του να ψηφισθούν από τώρα περικοπές στο αφορολόγητο και στις κύριες υφιστάμενες συντάξεις, αφού η Γερμανία δεν «δίνει» μεγαλύτερη μείωση χρέους. Και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία.
Στα επιτελεία των τραπεζών θεωρούν ότι το Eurogoup της Δευτέρας και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα χαράξουν το μέλλον της διαπραγμάτευσης. Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι δανειστές και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Αλλά το ότι οι δανειστές δεν επιθυμούν εκλογές δεν σημαίνει και ότι φοβούνται το ενδεχόμενο αυτό. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν με νόημα ότι ΔΝΤ και Ευρώπη δεν δίστασαν να δείξουν τον δρόμο των εκλογών στην κυβέρνηση Σαμαρά και ενώ ήταν βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν ο κόκκινος ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να διστάσουν τώρα με τη ΝΔ στο κατώφλι και έναν, αναμφισβήτητα, αρκετά ηπιότερο και μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση;
Μπορεί το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος στην Ιταλία να δώσει ανάσες, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, στη διαπραγμάτευση; Δύκολο αν κρίνει κανείς από τη σκληρή στάση που εξακολουθούν να κρατούν οι δανειστές απέναντι στην Ελλάδα και μετά το Brexit. Αλλωστε είναι γνωστό ότι η Ελλάδα θεωρείται από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ως ειδική περίπτωση, απομονωμένη στην καραντίνα του τρίτου Μνημονίου. Οσο ψηφίζονται και εφαρμόζονται τα μέτρα που αυτό προβλέπει, έστω με παραλλαγές ή με καθυστερήσεις, και όσο το πρόβλημα δεν μεταφέρεται προς τους ίδιους, κανένα πρόβλημα. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.