Νέο κόμμα που θα κινείται στον χώρο του Κέντρου βρίσκεται στα σκαριά. Προς το παρόν η δημιουργία του πλανάται πάνω από την πολιτική σκακιέρα. Ωστόσο οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και ο νέος πολιτικός φορέας θα αποτελεί πραγματικότητα το αργότερο έως τον Απρίλιο, αφού προηγουμένως θα έχει διεξαχθεί ιδρυτικό συνέδριο και θα έχει αναδειχθεί ο αρχηγός του από τη βάση. Ενδεχομένως και μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ηδη έχουν καταναλωθεί πολλοί καφέδες και άφθονα κιλά κρασί, προτού οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα καταλήξουν πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία του.

Το νέο κόμμα θα είναι ενιαίο, θα έχει στο εσωτερικό του τάσεις, όχι όμως και συνιστώσες. Επομένως, όποιος φορέας δεχθεί να προσχωρήσει σε αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχει αποδεχθεί την προοπτική διάλυσής του. Αυτό ισχύει για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν, το ίδιο ισχύει και για Το Ποτάμι που βρίσκεται κανονικά στον πυρήνα των διεργασιών που συντελούνται για τη συγκρότηση του νέου κεντρώου κόμματος. Αλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ενδεχομένως η ένταξη του Ποταμιού σε ένα ευρύτερο σχήμα είναι ίσως και μονόδρομος για τη συνέχισή του, έστω και μέσω ενός νέου κόμματος.

Στις συζητήσεις που είναι εντατικές και έχουν προχωρήσει σε βάθος συμμετέχουν: σχεδόν το σύνολο του Ποταμιού, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δίνει το «παρών» σε αρκετές από τις καθοριστικές συναντήσεις. Στις διαβουλεύσεις παίρνουν επίσης μέρος οι Γιάννης Μεϊμάρογλου, Δημήτρης Τσιόδρας, Αντιγόνη Λυμπεράκη. Επίσης συμμετέχουν οι Γιάννης Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπούλου, Βασίλης Φλωρίδης, Γιάννης Δατσέρης, ενίοτε και ο Παντελής Καψής. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνωρίζει για τις διεργασίες που συντελούνται, προς το παρόν ωστόσο διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις που σχετίζονται με την άποψή του ότι πρέπει οπωσδήποτε στο νέο κόμμα του Κέντρου να συμμετάσχει και το ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι τις ζυμώσεις που συντελούνται για τη συγκρότηση του νέου κόμματος παρακολουθούν άλλοτε εξ αποστάσεως και άλλοτε από πιο κοντά οι Χάρης Θεοχάρης και Παύλος Ελευθεριάδης, ο οποίος είχε διεκδικήσει απέναντι στον Σταύρο Θεοδωράκη την ηγεσία του Ποταμιού. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων θεωρεί ότι πρέπει να γίνει πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και έκκληση προς την ηγεσία του να συμμετάσχουν στο νέο κόμμα, θεωρώντας ότι η ίδρυση ενός νέου φορέα είναι η μόνη λύση για την κάλυψη του κενού στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ. Το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη γέννηση ενός νέου κόμματος εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να δηλώνει μέσω του τελευταίου του βιβλίου «Υπάρχει λύση;» ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ενός νέου, αυτόνομου και αυτοτελούς κόμματος. Ο Σημίτης φέρεται να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Ο ίδιος όμως δεν συμμετέχει στις συζητήσεις για το νέο κόμμα και εμφανίζεται να λέει στους συνομιλητές του πως ένας νέος φορέας αποτελεί υπόθεση που αφορά τις επόμενες γενεές από τη δική του.

Ο παράγων Γιώργος Παπανδρέου απασχολεί τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια για δημιουργία νέου κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται όμως να επιμένει στη διατήρηση της αυτονομίας του ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο πιθανότατα θα κατέβει στις επόμενες εκλογές και με βάση αυτή τη θέση επιδιώκει τη διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ.

Για πολλούς είναι ερωτηματικό το τι θα πράξει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Οσοι ωστόσο τον γνωρίζουν λένε πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να απομακρυνθεί από το κόμμα του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Βενιζέλος δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός νέου κόμματος στον χώρο του Κέντρου. Εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο στην παρούσα φάση είναι να αποκαταστήσει το όνομά του στον χώρο της πολιτικής και να επανασυνδεθεί ο ίδιος με την κοινωνία.

Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Την ίδια ώρα συμμετέχοντες στο υπό ίδρυση κόμμα θεωρούν ότι πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς την πλευρά της Φώφης Γεννηματά, ούτως ώστε να αποδεχθεί την πρόσκληση για ένταξη σε ένα νέο σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ συλλέγουν υπογραφές ούτως ώστε να οριστεί συνεδρίαση του οργάνου προκειμένου εκεί να ζητηθεί από τη Γεννηματά να ενεργοποιηθεί η απόφαση για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου και φυσικά να ανασυρθεί η παλαιότερη απόφασή της για εκλογή ηγεσίας από τη βάση, η οποία αυτή τη στιγμή έχει μπει στα αζήτητα.

Πάντως, μέχρι στιγμής όσοι συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για το νέο κόμμα δεν έχουν εκφραστεί ανοιχτά για το αν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την ηγεσία του. Θεωρητικώς πιθανότεροι υποψήφιοι εμφανίζονται οι Αννα Διαμαντοπούλου, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιάννης Ραγκούσης. O Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στον ιστότοπο Μεταρρύθμιση είπε πως «η ιδέα δεν είναι να φτιαχτεί το κόμμα του ενός ή του άλλου, αλλά να φτιαχτεί ένα σύγχρονο, ισχυρό προοδευτικό κόμμα, το οποίο δεν θα είναι των πέντε επωνύμων αλλά το κόμμα των προοδευτικών πολιτών».