Η μεν Λευκωσία ήδη συναίνεσε στη φόρμουλα που (με παρέμβαση Λονδίνου και Ουάσιγκτον) κατέθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη διά του εκπροσώπου του γ.γ. των Ην. Εθνών. Οπόταν και οι πιεστικές παρεμβάσεις στρέφονται τώρα προς την Αθήνα προκειμένου «να ευθυγραμμισθεί». Ωστε ν’ αποκλεισθεί αδόκητο δυστύχημα. Και ν’ αποσοβηθούν οι συνακόλουθες περιπλοκές και κρίσεις που θ’ αναπαραχθούν.
Συγκεκριμένα έχει συμφωνηθεί όπως:
1. Επαναρχίσουν αμέσως εντατικές διαπραγματεύσεις των δύο μερών (Αναστασιάδη και Ακιντζί) στη Λευκωσία για κάλυψη των κενών που επεσημάνθησαν.
2. Ετοιμασθούν και από τις δυο πλευρές χάρτες «εδαφικής οριοθετήσεως των συνιστωσών πολιτειών» της υπό προαγωγήν ομοσπονδίας. Οι οποίοι και θα κατατεθούν στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη.
3. Αμέσως μετά –και στην ίδια πόλη –θα συγκροτηθεί (στις 11 Ιανουαρίου) η λεγόμενη «πολυμερής» διάσκεψη. Την οποία όμως η Αγκυρα βλέπει ως πενταμερή. Σε αντίθεση προς την Αθήνα κι από κοντά τη Λευκωσία, που θέλουν συνεμπλοκή και άλλων. Ειδικότερα των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Αγκυρα επιμένει τελεσιγραφικά στη συμμετοχή μόνο των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) και των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Κι επ’ ουδενί δέχεται χωριστή παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξού και το προ διημέρου μένος Ερντογάν για την κυπριακή σημαία, που συμβολίζει την κρατική υπόσταση της Κύπρου με όλη της την εδαφική επικράτεια! Προκειμένου δηλαδή να προαποκλείσει διαφορετική σύνθεση τέτοιας διασκέψεως.
«Απειλώντας θεούς και δαίμονες» όπως διεβιβάσθη στη Λευκωσία από διαμεσολαβούντες. Μέρος κι αυτό των ασκούμενων εκβιασμών.
Για να πεισθεί λοιπόν η Αθήνα και να προαποκλεισθούν υποτροπές, βρίσκεται στην Αθήνα ο ειδικός αντιπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, αφού προχθές βράδυ εξασφάλισε (στη διάρκεια πολύωρου δείπνου) το «ναι» Αναστασιάδη – Ακιντζί. Που σημαίνει ότι: Ο τελευταίος πήρε συναφείς οδηγίες από την Αγκυρα. Καθώς δεν μπορεί να κάνει βήμα χωρίς την έγκριση του ιδίου του Ερντογάν.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέδραμε ειδικότερα η παρασκηνιακή παρέμβαση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών που παρεπιδημεί στη Λευκωσία γι’ αυτόν τον σκοπό. Και που είναι προπομπός της επισκέψεως του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι την επόμενη εβδομάδα. Ο οποίος (και αναλόγως αυτού που θα διαπιστώσει) δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει Αθήνα και Αγκυρα στην επίσκεψη. Κι αυτό δείχνει ακριβώς, όχι μόνο τη σημασία που αποδίδεται από τις ΗΠΑ στις εξελίξεις, αλλά και την ανησυχία τους για ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων υποτροπών στα ελληνοτουρκικά γενικότερα.
Η εντύπωση πάντως που επικρατεί στη Λευκωσία και βεβαίως στην Αθήνα (αλλά και σε άλλες ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες) είναι ότι ο Ερντογάν «θα παίξει κυριολεκτικά τα ρέστα του» και στο Κυπριακό και στα ζητήματα με την Ελλάδα. Εκβιάζοντας: Αφενός με ακραίες ενέργειες για λύση τετελεσμένων στο πρώτο. Και κυρίως για θεσμική διασφάλιση τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα κυπριακά εδάφη, στο πλαίσιο νέου συμφώνου εγγυήσεως. Και αφετέρου τη συντήρηση των γεωπολιτικών αμφισβητήσεων σε συγκεκριμένες αιγαιωτικές ζώνες. Οπου και θα υπάρξουν –μετά βεβαιότητος –αμέσως μετά επιθετικότερες ενέργειες.
Οπόταν και οι εξελίξεις θα είναι μάλλον απροσδιόριστες, όσο απρόβλεπτος είναι ο ίδιος ο Ερντογάν. Ιδιαίτερα καθώς έχει όχι απλώς τη συναίνεση της αντιπολιτεύσεως, αλλά και την πίεσή της να προχωρήσει επιθετικότερα στη διεκδίκηση εδαφών και ακρωτηριασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.
Αυτά όλα συναρτώνται βεβαίως (και άμεσα) προς τις προοπτικές αποφάσεων σχετικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής. Και ειδικότερα: α) Στη νομή των κυπριακών αποθεμάτων των οποίων οσονούπω θ’ αρχίσει εκμετάλλευση και β) στη διαδρομή και αυτών και των όμορων κοιτασμάτων του Ισραήλ. Κάτι που επενεργεί και στη διαμόρφωση της στάσεως και των στρατηγικών της Ουάσιγκτον. Εξού και οι άμεσες και κυρίως δραστικές παρεμβάσεις στο Κυπριακό, προκειμένου να δοθούν λύσεις το ταχύτερο. Γι’ αυτό και οι εν προκειμένω εξελίξεις κατά τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα είναι ραγδαίες.