Από το γαλάζιο επιτελείο παραπέμπουν στα συστήματα προπονητών που εφαρμόζονται στο παρκέ του μπάσκετ, εξηγώντας το νέο αντιπολιτευτικό σχέδιο της ΝΔ. Το άθλημα, άλλωστε, παρακολουθεί στενά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μια μπασκετική προσέγγιση της γαλάζιας τακτικής θα μπορούσε να στηρίξει και ο νέος εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας. Tο man to man που εγκαινιάστηκε με τη «σκιώδη κυβέρνηση» της Πειραιώς επιτρέπει να μοιραστούν ρόλοι σε περισσότερους και διευκολύνει την κλιμάκωση της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα, αφού για κάθε υπουργό υπάρχει αντίδοτο. Το σύστημα, ωστόσο, αλλάζει απέναντι στα σενάρια περί οικουμενικών λύσεων και συναινετικών επιλογών για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στα μετόπισθεν ο Κυριάκος Μηστοτάκης επιλέγει να θωρακίσει τη ΝΔ με διπλή ζώνη άμυνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενδεχόμενο να συμπράξει η ΝΔ σε μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε απευθείας είτε μέσω ευρύτερων συνεργασιών και με άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα, εφόσον ένας εγκλωβισμένος Αλέξης Τσίπρας αναζητήσει συναινετικές κυβερνητικές λύσεις.

Eνα ηχηρό αντιπολιτευτικό «όχι»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει στο Μαξίμου ότι δεν μπορεί να προσδοκά καμία στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθούν από ευρύτερες πλειοψηφίες τα νέα μέτρα που θα αναγκαστεί να συνυπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Το ίδιο σκληρό μήνυμα εκπέμπει η Πειραιώς και για το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να αμπαλαριστούν σε ένα πακέτο με αποφάσεις για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους. Το αντιπολιτευτικό «όχι» θα είναι ηχηρό σε κάθε πεδίο και θα συνδυαστεί με ένα επίμονο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, πολύ περισσότερο εάν τα νέα μέτρα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να βρει συνενόχους ούτε για ψήγμα της πολιτικής του…» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η τακτική αυτή είναι προφανές ότι απευθύνεται προς την κυβέρνηση και τους δανειστές, αλλά ταυτόχρονα έχει αποδέκτες και στο εσωκομματικό πεδίο. Μια δυσφορία από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει νέα μέτρα έχει ήδη καταγραφεί στην Πειραιώς, όπως και η δυσανεξία των δανειστών απέναντι στο αίτημα για πρόωρες κάλπες. Η κατεύθυνση, ωστόσο, που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αλλάξει, αντιθέτως ο ίδιος θα κινηθεί το προσεχές διάστημα με στόχο να πείσει και τους ευρωπαίους εταίρους ότι οι κάλπες θα λύσουν προβλήματα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Προειδοποίηση εσωτερικού

Με την έγκαιρη παρέμβαση και την ηχηρή άρνηση, εξάλλου, η Πειραιώς προειδοποιεί και το εσωτερικό μέτωπο ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τυχόν διαφοροποιήσεις από την κεντρική κομματική γραμμή. Η πρόσφατη παρέμβαση του προέδρου των Εμπορικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Κώστα Μίχαλου κατά των πρόωρων εκλογών, ερμηνεύθηκε ως σινιάλο για συναινετικές κινήσεις, ενώ σήματα προς την ίδια κατεύθυνση έχουν προηγηθεί και από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή στελέχη του ευρύτερου καραμανλικού συστήματος, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης. Εάν προκύψει πίεση για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες και οικουμενικά κυβερνητικά σχήματα προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία με τους δανειστές, στην Πειραιώς δεν αποκλείουν να συνηγορήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και γαλάζιες φωνές. Συνεπώς, η κομματική ηγεσία σπεύδει να περιθωριοποιήσει κάθε διαφωνία και, κυρίως, να αποτρέψει μια κατάσταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει διχαστικά για τη ΝΔ.

Η κεντρική γραμμή συνοψίζεται στην αντίδραση Κικίλια («Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, οφείλει να παραιτηθεί αμέσως. Από την παρούσα Βουλή άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί») και με αυτήν θα πορευθεί η ΝΔ εντός κι εκτός συνόρων, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. Αλλωστε, αναφέρουν, η αντίδραση υπαγορεύεται και από την εμπειρία που έχει σωρεύσει η ΝΔ κατά τη μνημονιακή περίοδο: το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς έχασε 22 βουλευτές και η ΝΔ κατρακύλησε στο 18,5%, μετά την απόφαση να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015, επί προεδρίας Μεϊμαράκη, οδηγήθηκε αιφνιδιασμένη στις κάλπες, έχοντας μόλις στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή για την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.