Νέο κόμμα δεν ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όπως ήθελαν οι κακές γλώσσες –στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Τάχθηκε όμως υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόμματος που δεν θα είναι της Κεντροαριστεράς αλλά της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Βεβαίως ξεκαθάρισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται να υπάρξει λαϊκό αίτημα και εμφανίστηκε αρνητικός στα της Κεντροαριστεράς, λέγοντας «να αφήσουμε τα λίγο… κέντρο, απέτυχαν».

Κι αυτό επειδή, όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός, επικαλούμενος τις διεθνείς εξελίξεις –υποψηφιότητα Φιγιόν κ.λπ. –«έχουμε μια ριζοσπαστική Δεξιά, χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική Αριστερά. Είμαι υπέρ της δημιουργίας μιας μεγάλης, σύγχρονης Αριστεράς… Να πάμε όλοι μαζί για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

Αυτό, σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη, θα στοχεύσει στην κατάργηση των ανισοτήτων, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Μάλιστα δεν απέκλεισε τη συμμετοχή κανενός από τα υπάρχοντα κόμματα στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αν και τους άσκησε έντονη κριτική. Για Το Ποτάμι είπε ότι πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και προσανατολισμό. Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «Αριστερά των κλισέ και της αυταπάτης», ενώ για το «σημερινό ΠΑΣΟΚ» είπε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα κελεύσματα της νέας Αριστεράς.

Τόπο στα νιάτα

Απευθυνόμενος όχι μόνο στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και σε άλλους από τον χώρο της Αριστεράς, ζήτησε «να ξανακάνουμε μία προσπάθεια, να βρούμε κοινό τόπο». Τέλος, ο Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η δική του γενιά πρέπει να «βάλει πλάτη» ώστε να βγει μπροστά μία νέα γενιά πολιτικών προσώπων, μία νέα γενιά πολιτικών ιδεών.

Και ο Βούγιας στη Συμπαράταξη

Μένω, με την ευρύτερη έννοια, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ καθώς μαθαίνω ότι μεταξύ των συναντήσεων που είχε χθες η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν και αυτή με τον Σπύρο Βούγια. Ο νυν καθηγητής του ΑΠΘ που διετέλεσε υφυπουργός στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, μου λένε πράσινες πηγές, είπε στη Φώφη Γεννηματά ότι θα είναι «ενεργά παρών στην προσπάθεια διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Συμπαράταξης, με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής και αυτόνομης προοδευτικής παράταξης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».