Σας ενημερώνω –αν δεν το έχετε αντιληφθεί –πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είναι σε μεγάλη φόρμα το τελευταίο διάστημα. Βλέπει πολύ κόσμο στην Αρχιεπισκοπή –σπανίως χαλάει χατίρι και άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που θέλουν μια συνάντηση μαζί του -, αποδέχεται πολλές προσκλήσεις να παρευρεθεί και να μιλήσει σε εκδηλώσεις διαφόρων φορέων, απαντάει ταχύτατα με αιχμηρό αλλά όχι ακραίο τρόπο όταν προκαλείται.

Ειδικά ύστερα από όσα συνέβησαν με τη σύγκρουση Εκκλησίας – κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά, ο Ιερώνυμος έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του και προσπαθεί να εξηγήσει ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας.

Αυτό έκανε και χθες αποδεχόμενος την πρόσκληση να μιλήσει στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Εξουσία και Διακονία. Συγκλίσεις και Αποκλίσεις».

Επικεντρώθηκε στη συνεργασία που θα πρέπει να έχει –όπως είπε –η Εκκλησία με τους άλλους θεσμούς της Πολιτείας όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αφετηρία των δράσεων της Εκκλησίας –τόνισε –είναι πάντα η προσφορά στον άνθρωπο, γι’ αυτό και αναφέρθηκε εκτενώς σε όσα έχουν υλοποιηθεί από την πλευρά της, σε συνεργασία και με δήμους, για την ανακούφιση των αδυνάμων κατά τη διάρκεια της κρίσης. «1.267.000 είναι οι άνθρωποι που ωφελούνται» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Ιερώνυμος επανέλαβε –το είχε πει και πριν από μερικές ημέρες –πως η Εκκλησία δεν διεκδικεί εξουσία. «Πολλοί εσφαλμένα νομίζουν ότι η Εκκλησία διεκδικεί για τον εαυτό της μερίδιο εξουσίας. Νομοθετικής εννοούν; Εκτελεστικής εννοούν; Δικαστικής εννοούν; Δεν το διευκρινίζουν. Είναι και αυτό άλλωστε ένα ιδεολόγημα όπως πολλά άλλα, τα οποία ταλαιπώρησαν και στο παρελθόν και ταλαιπωρούν και σήμερα την πολύπαθη πατρίδα μας. Κι όμως η Εκκλησία μας δεν διεκδικεί καμία εξουσία».