Θυμάστε που ο μόνιμος φίλος της στήλης Νίκος Φίλης υποσχόταν συνεχώς ως υπουργός Παιδείας 20.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας;
Λοιπόν, να σας ενημερώσω σήμερα ότι ο διάδοχός του Κώστας Γαβρόγλου (για του οποίου τις συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σάς ενημέρωσα έγκαιρα χθες) δεν επανέλαβε χθες τις υποσχέσεις αυτές στους δασκάλους και τους καθηγητές, αλλά τους είπε μερικά πράγματα από τα οποία μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι μάλλον θα αργήσουμε να δούμε προσλήψεις στην Παιδεία.
Τι τους είπε; Οτι για πρώτη φορά οι θεσμοί έκαναν αποδεκτή, και μάλιστα γραπτώς, την ανάγκη διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών. Προσέξτε όμως: όπως κατάλαβαν οι εκπαιδευτικοί, τόσο οι διορισμοί όσο και η αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία θα γίνουν με προαπαιτούμενα. Ποια; Την αξιολόγηση της Εκπαίδευσης, η οποία βαφτίζεται «σχεδιασμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου», ώστε να γίνει πιο εύπεπτη.
Ομως ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος έθεσε έναν προβληματισμό: Πότε δηλαδή οι θεσμοί θα εγκρίνουν διορισμούς και αύξηση κονδυλίων; Οταν θεσπιστεί η διαδικασία ή όταν ολοκληρωθεί; Γιατί στη δεύτερη περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ακόμα κι αύριο το πρωί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της αξιολόγησης, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τουλάχιστον έναν χρόνο, αν όχι περισσότερο. Οπότε πάνε περίπατο οι μόνιμοι διορισμοί για το 2017 και για το 2018 βλέπουμε…
Πέρα από τους διορισμούς, οι εκπαιδευτικοί ξεκαθάρισαν στον Γαβρόγλου ότι δεν δέχονται το πόρισμα του Αντώνη Λιάκου για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση ως βάση συζήτησης κι εκείνος τους καθησύχασε λέγοντας ότι θα ξεκινήσει νέος –και μάλιστα «εξαντλητικός»! –διάλογος, με θεματικές συναντήσεις.