Βερολίνο, Γιώργος Παππάς

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί αύριο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης είναι η Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης ”Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950“ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκέτε, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο. Μετά από επίσκεψη και στην εβραϊκή Συναγωγή Θεσσαλονίκης ο κ.Σταϊνμάιερ θα μεταβεί στην Αθήνα όπου τη Δευτέρα θα έχει πολιτικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Επιδίωξη είναι η στενότερη δυνατή συνεργασία – πέραν της ανταλλαγής πολιτικών απόψεων – στους τομείς οικονομίας, πολιτισμού, κοινωνίας», είπε η εκπρόσωπος του υπ.Εξωτερικών στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα είναι χώρα κλειδί στην περιοχή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Και ο υπουργός Εξωτερικών, με την επιλογή του να επισκεφτεί την Αθήνα, θέλει να τονίσει «τη σημασία που προσδίδει στη συνεργασία με Ελλάδα που είναι πολύ στενός, έμπιστος εταίρος και φίλος».

Το πολιτικό ενδιαφέρον των συζητήσεων Σταϊνμάιερ στην Αθήνα εστιάζεται στο Κυπριακό, την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης, αλλά και τις συνεχιζόμενες απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν και άλλων τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Φυσικά θα συζητηθεί το θέμα με την ελληνική πλευρά», είπε η εκπρόσωπος. Απέφυγε να τις σχολιάσει παραπέμποντας σε παλιώτερες τοποθετήσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγκη σεβασμού των συνθηκών και του διεθνούς δικαίου. Ιδιαίτερο βάρος αποδίδει η γερμανική πλευρά στις εξελίξεις στην Κύπρο. Το Κυπριακό θα είναι «ένα από τα βασικά θέματα» των συζητήσεων του κ. Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, είπε η εκπρόσωπος. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την εξαγγελία του προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/Κ ηγέτη Ακιντζί «να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης». Το Βερολίνο θεωρεί ότι «η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα δείχνει ότι υπάρχει σοβαρή διάθεση να επιτευχθεί λύση», είπε η γερμανίδα εκπρόσωπος. Ο κ. Σταϊνμάιερ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ εν΄οψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η εξέλιξη του προσφυγικού, για το οποίο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θέλει να αποκτήσει μια άμεση εικόνα της σημερινής κατάστασης, ενώ θα συναντηθεί και με μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Ξεκίνησε και κλείνει τη θητεία του στην Αθήνα

Την Αθήνα επισκέφθηκε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μόλις ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, με την Αθήνα κλείνει και τη θητεία του πριν την αναμενόμενη εκλογή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στην Αθήνα – προσφιλή στόχο απερχόμενων πολιτικών τελευταία– ο Σταϊνμάιερ δεν θα αφήσει την πολιτική του παρακαταθήκη όπως ο Μπάρακ Ομπάμα, άλλωστε μπορεί να την επισκεφτεί και μελλοντικά με τη νέα του ιδιότητα. Αλλά όσο είναι ακόμα υπουργός Εξωτερικών θέλει να αθροίσει το ειδικό του βάρος στις προσπάθειες για συμφωνία στο Κυπριακό. Έχει λοιπόν πολλά να πει με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά που τορπίλησε τη διαπραγμάτευση Αναστασιάδη – Ακιντζί στην Ελβετία. Το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, ήταν και το κύριο αντικείμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ταγίπ Ερντογάν. Η ρητορική αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, εκτιμούν στο Βερολίνο, απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, έχει στόχο τους Κεμαλιστές. Αλλά για το Κυπριακό βλέπουν ακόμα περιθώριο να μην εξελιχτεί η διακοπή των συνομιλιών της Γενεύης σε οριστικό ναυάγιο της τελευταίας προσπάθειας να βρεθεί λύση.