Ο Ερντογάν προκαλεί πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, το Προσφυγικό και οι εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια 30λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα – Μέρκελ, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία των δύο ηγετών να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία. Κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή αμοιβαίου προβληματισμού ως προς τις «επιθετικές» δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, που σχετίζονται και με την εφαρμογή των συνθηκών του διεθνούς δικαίου. Το τηλεφώνημα της γερμανίδας πολιτικού χθες το απόγευμα στην Αγκυρα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του Βερολίνου για την τακτική που ακολουθεί ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα και η οποία συνδέεται με τις απειλές για αθέτηση της συμφωνίας για το Προσφυγικό, ως απάντηση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου να παγώσει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.
ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Κατά το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη γερμανίδα καγκελάριο για τη διαπραγμάτευση και τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, μολονότι η ερχόμενη Δευτέρα θα καθορίσει μέσω του Eurogroup εν πολλοίς και την ύπαρξη της πολυπόθητης πολιτικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αυτό «έγινε σκοπίμως και από επιλογή» καθώς οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η ελληνική πλευρά αναμένει περαιτέρω κινητικότητα για το ζήτημα μέχρι και το παρά πέντε της συνεδρίασης του Eurogroup. Αλλωστε πληροφορίες αναφέρουν για τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ Σόιμπλε, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ και Ντεϊσελμπλούμ με αντικείμενο το ελληνικό χρέος. Παρ’ όλα αυτά, το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στη Μέρκελ επικεντρώθηκε στα εθνικά θέματα καθώς η κυβέρνηση, παρότι δεν το δηλώνει επισήμως, εμφανίζεται έντονα προβληματισμένη από τη συνολική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα και τις κλιμακούμενες δηλώσεις του, με τις οποίες έχει φθάσει και σε σημείο αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης.
Πριν γίνει το τηλεφώνημα στο Βερολίνο ο Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οι σχετικές επισημάνσεις έγιναν σε απάντηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ύστερα από ερώτηση βουλευτή σχετικά με το καθεστώς που ισχύει για τις βραχονησίδες στο Αιγαίο. Κι αυτό ενώ έχει προηγηθεί ο ισχυρισμός του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πως η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό αλλά και της κλιμακούμενης ρητορικής εκ μέρους της γείτονος.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη γερμανίδα καγκελάριο πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό και δεν έκρυψε την ανησυχία του για δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας που γενικώς δυναμιτίζουν το κλίμα ηρεμίας στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Μέρκελ και για τις εξελίξεις περί το Κυπριακό τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και επιθυμεί μια συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν για να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να παρέθεσε τις αντιρρήσεις της χώρας μας για τη συνέχιση των εγγυήσεων και επανέλαβε ότι από το βόρειο τμήμα του νησιού θα πρέπει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής.
Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το κύριο μότο του Μαξίμου παραμένει πως «δεν δεχόμαστε να πάρουμε νέα μέτρα» και ότι «νέο Μνημόνιο από τη δική μας πλευρά δεν πρόκειται να υπογραφεί». Το επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (Αnt1) μιλώντας για μια συμφωνία επί της αρχής που θα επιδιώξει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτή η συμφωνία αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά προκειμένου έως το τέλος της χρονιάς να έχει ολοκληρωθεί η πολιτική συμφωνία, που θα οδηγήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2017 στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, το οποίο και θα επικυρώσει την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας με αποφάσεις για το χρέος και ενδεχομένως για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προς το παρόν υπάρχουν ακόμη διαφωνίες ως προς τα εργασιακά (απολύσεις, επεκτασιμότητα, προέγκριση υπουργού), τα δημοσιονομικά με κενό το οποίο η κυβέρνηση προσδιορίζει πλέον γύρω στα 200 εκατ. ευρώ (αρχικώς ήταν 600 εκατ. για το 2018) και στα ενεργειακά με αιχμή το θέμα της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, ερμηνεύοντας έτσι τις πρόσφατες δηλώσεις Μοσκοβισί και Κερέ στην Αθήνα για το ρόλο του –ωστόσο αρνούνται ότι υπάρχει πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, δηλαδή νέου Μνημονίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο χθες για παράλληλη συμφωνία του ΔΝΤ που θα λήγει την ίδια περίοδο με το τρίτο πρόγραμμα και δεν θα υπερβεί το 2018.
Κατά τα άλλα, το Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην καθυστερήσει καθόλου στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως τις 12 Δεκεμβρίου θα έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ώστε οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις έως το τέλος του χρόνου για να εισπράξουν το επίδομα αρχές Ιανουαρίου του 2017.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τον προϋπολογισμό καθώς η ψήφισή του έχει δρομολογηθεί για τα μεσάνυχτα του επόμενου Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου, μήνα που έχει χαρακτηριστεί ως ο πλέον κρίσιμος από τον υπουργό Οικονομικών.