Πολυπράγμων ο Αντρέα Στραματσόνι. Τα έκανε καλά (σχεδόν) όλα: εξαιρετικός στην ανίχνευση ποδοσφαιρικών λαχείων και στην εξεύρεση ευκαιριών. Πανέξυπνος και διαλλακτικός στη διαπραγμάτευση με ατζέντηδες παικτών, προέδρους και παράγοντες ομάδων. Πειστικός στις συζητήσεις με τους παίκτες που ήθελε να φέρει στο Παναθηναϊκό. Καλά δικτυωμένος στην ποδοσφαιρική αγορά με επαφές σε αμέτρητες χώρες. Ανοιχτός και επικοινωνιακός όχι μόνο με τους ιταλούς αλλά και με τους έλληνες δημοσιογράφους με τους οποίους φρόντισε να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Καταρτισμένος και διαβασμένος στη θεωρία της προπονητικής κουβαλώντας πολλές φρέσκες ιδέες μαζί με μπλοκ γεμάτα συστήματα, τακτικές και κομπίνες στις στατικές φάσεις. Εργατικός, μεθοδικός, επαγγελματίας σε όλα του.

Εχουν να το λένε όσοι επί 387 ημέρες συνεργάζονταν καθημερινά μαζί του, είτε στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στο Κορωπί είτε στα γραφεία της ΠΑΕ στο Μαρούσι, για την απλότητα, την καλοσύνη και τον πρόσχαρο χαρακτήρα του. Φαίνεται άλλωστε εκ πρώτης όψεως. Συμπαθέστατη φυσιογνωμία. Ενας καλοβαλμένος και ευγενής 40άρης Ρωμαίος που φοράει ζακέτα ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο (έγινε viral στα social media το ντύσιμό του στο ματς με την ΑΙΚ Στοκχόλμης). Ο Στραματσόνι είναι ο γαμπρός που κάθε μαμά θα ήθελε για την κόρη της. Μέχρι εκεί όμως, διότι προπονητικά απέτυχε παταγωδώς στο Τριφύλλι. Κι όπως σκωπτικά έλεγε στέλεχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσής του από τον πάγκο της ομάδας, «σε όλα ήταν εξαιρετικός εκτός από αυτό για το οποίο προσελήφθη».

Προφανώς αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος δεν τον απέλυσε αλλά του πρότεινε να παραμείνει στο πλευρό του ως τεχνικός σύμβουλος διοίκησης, δίχως πάντως να συμμετέχει στα κοινά της ομάδας και χωρίς να μπλέκεται στα πόδια του διαδόχου του Μαρίνου Ουζουνίδη. «Ο πρόεδρος ζήτησε από τον Αντρέα Στραματσόνι να συνεχίσει να ενισχύει και να υποστηρίζει το σχέδιό του για τον Παναθηναϊκό» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ, που αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της εκτίμησης που τρέφει ο Αλαφούζος για τον Ιταλό, ο οποίος ενδεχομένως θα παρέμενε στο πόστο του αν δεν αντιδρούσαν έντονα οι οπαδοί της ομάδας στη συνεχιζόμενη επί δίμηνο αγωνιστική κρίση.

Η στατιστική στο ποδόσφαιρο δεν αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση καταδεικνύει την ανεπάρκεια ενός προπονητή που οι Ιταλοί έσπευσαν να βαφτίσουν νέο Μουρίνιο όταν σε ηλικία 36 ετών προβιβάστηκε από τους νέους στην πρώτη ομάδα της Ιντερ, τον Μάρτιο του 2012, διαδεχόμενος τον Κλάουντιο Ρανιέρι. Μόλις μία νίκη στους τελευταίους δέκα αγώνες (κι αυτή απέναντι στον ουραγό και σχεδόν διαλυμένο Ηρακλή), οκτώ σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα εκτός έδρας, μία συντριβή (3-0) από τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό, αρνητική συγκομιδή βαθμών στο Γιουρόπα Λιγκ με απολογισμό τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία και… μισός αποκλεισμός στο Κύπελλο καθώς ελάχιστες είναι πλέον οι ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση μετά την ήττα από τον ΟΦΗ της Β’ Εθνικής.

Αυτή είναι η καμένη γη που αφήνει ο Στραματσόνι στον ΠΑΟ μαζί με ένα απείθαρχο και κακογυμνασμένο σύνολο ποδοσφαιριστών, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να τεθούν νοκάουτ εξαιτίας κάποιου μυϊκού προβλήματος. Κι όλα αυτά συνέβησαν με μια ομάδα που δημιούργησε αποκλειστικά ο ίδιος, πραγματοποιώντας 19 μεταγραφές (αριθμό ρεκόρ) σε διάστημα έξι μηνών και διαθέτοντας το υψηλότερο μπάτζετ στα χρόνια που διοικεί τον σύλλογο ο Αλαφούζος. Είναι ο προπονητής στον οποίο δόθηκαν τα περισσότερα χρήματα και η μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων απ’ οποιονδήποτε άλλο την τελευταία πενταετία.

Εντούτοις ουδεμία ανταποδοτικότητα υπήρξε. Αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού δίχως τίτλο, δίχως το παραμικρό παράσημο, αλλά και με μια καθ’ όλα αρνητική επίδοση καθώς σε σύνολο 51 αγώνων, από τον Νοέμβριο του 2015 όταν διαδέχθηκε τον Γιάννη Αναστασίου, νίκησε 22 φορές, ηττήθηκε 15 και απέσπασε 14 ισοπαλίες. Το ποσοστό των νικών του κυμαίνεται στο 43%, επίδοση που τον κατατάσσει μεταξύ των έσχατων.

Πώς να μην μπει στο στόχαστρο της απαιτητικής πράσινης εξέδρας, η οποία, ούτως ή άλλως, ήταν επιφυλακτική απέναντί του από την περασμένη σεζόν όταν το Τριφύλλι δεν νίκησε σε κανένα ματς που είχε χαρακτήρα τελικού είτε στο Κύπελλο, είτε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, είτε στα πλέι οφ; Εξού και τα «Ιταλέ go home» (σ.σ. πήγαινε σπίτι σου) που άρχισαν να ακούγονται ολοένα και συχνότερα από την εξέδρα που βρίσκεται πάνω από τον πάγκο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο και κορυφώθηκαν τη βραδιά της ήττας από τον Ολυμπιακό όταν πολιορκήθηκε από εξοργισμένους οπαδούς στο προπονητικό κέντρο.

Λες και το ήξερε όμως. Το περασμένο καλοκαίρι λίγο μετά την επέκταση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό, κι έχοντας μπροστά του μπόλικη δουλειά καθώς ασχολήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου με τις μεταγραφές της ομάδας, ενημέρωσε τη σύζυγό του ότι οι δικές του καλοκαιρινές διακοπές μπορούν να περιμένουν. «Είπα στη γυναίκα μου ότι έχω να κάνω μια σημαντική δουλειά με τη νέα μου ομάδα. Πάρε το παιδί και πηγαίνετε εσείς διακοπές. Μαζί θα μπορέσουμε να πάμε τα Χριστούγεννα». Δεν είχε άδικο εντέλει. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν…