Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, το ελληνικό μπάσκετ μπορούσε και δικαίως να υπερηφανεύεται για ένα εκπληκτικό επίτευγμα, δείγμα και ταυτόχρονα απόδειξη γιατί στο πρόσφατο παρελθόν είχε τις επιτυχίες που γνώρισε.

Η δημιουργία στο μπάσκετ ίσως είναι το βασικότερο συστατικό για τη σωστή επιθετική λειτουργία. Είναι ο πυλώνας για το κτίσιμο μιας ομάδας που θα μπορέσει να φθάσει ψηλά, να διεκδικήσει και να κατακτήσει τίτλους. Είναι το πιο σπουδαίο στοιχείο από εκείνα που κάνουν τη διαφορά στο άθλημα.

Στην ιστορία της Ευρωλίγκας, δηλαδή από την παρθενική σεζόν της 2000-01 και μέχρι τον αγώνα της ΤΣΣΚΑ με την Νταρουσάφακα στην Κωνσταντινούπολη, στην κατηγορία των ασίστ οι τρεις πρώτοι ήταν αποκλειστικά και μόνον Ελληνες. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 1.255 τελικές πάσες, ο Βασίλης Σπανούλης με 1.015 και ο Θοδωρής Παπαλουκάς με 977, το «βασιλικό τρίο» του ελληνικού μπάσκετ –όπως εύστοχα τους έχει αποκαλέσει ο Βασίλης Γκούμας –φιγουράριζε στο βάθρο της πιο σημαντικής και ομαδικής κατηγορίας της στατιστικής.

ΣΦΗΝΑ Ο ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ. Στις 16 Νοεμβρίου, στην Πόλη, ο «διαστημικός» Μίλος Τεόντοσιτς μοίρασε 10 ασίστ και προσπέρασε τον Θοδωρή Παπαλουκά σπάζοντας το ελληνικό τρίο κορυφής. Ο Σέρβος βέβαια στην κατάσταση που βρίσκεται, με την ικανότητα που έχει, τον μέσο όρο που είναι ο μεγαλύτερος στο TOP 10 και πρωτίστως με την ηλικία του, θα κάνει και άλλες… προσπεράσεις. Μόνο η αναχώρησή του από την Ευρώπη για το ΝΒΑ είναι ικανός από τους αγωνιστικούς παράγοντες να αποτρέψει την αναρρίχησή του στην κορυφή.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι η «μαγεία» του σέρβου σουπερστάρ, ο οποίος στα χέρια του Δημήτρη Ιτούδη απέκτησε την απαραίτητη ωριμότητα για να βγάλει την ποιότητά του, αλλά ότι η συνύπαρξη των τριών κορυφαίων ελλήνων δημιουργών στην εθνική ομάδα εξηγεί και σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται (χωρίς να λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί ο 10ος δημιουργός της Ευρωλίγκας, Νίκος Ζήσης, οι υπόλοιποι παίκτες και ο Παναγιώτης Γιαννάκης) τις επιτυχίες στο Βελιγράδι και τη Σαϊτάμα. Η αποχώρηση των δύο εκ των τριών από την ενεργό δράση, αλλά και των τριών από την εθνική ομάδα μετά την απόφαση που έλαβε πέρυσι ο Βασίλης Σπανούλης, σε συνδυασμό με τις αποτυχίες της Εθνικής τα τελευταία χρόνια, πολλαπλασίασε τον προβληματισμό για το μέλλον της γαλανόλευκης ομάδας.

Μέσα στη (συσσωρευμένη) απαισιοδοξία, ακτίνα αισιοδοξίας ανακαλύπτει όποιος ρίξει μια ματιά στην ίδια στατιστική κατηγορία για την τρέχουσα σεζόν. Εχοντας διανύσει ουσιαστικά το 1/3 της κανονικής περιόδου, στο TOP 3 της λίστας των παικτών με τις περισσότερες ασίστ υπάρχουν επίσης δύο Eλληνες, στο TOP 6 είναι οι μισοί και στο TOP 10 το 40% είναι ελληνικά χέρια και μυαλά!

Ο Τεόντοσιτς είναι πρώτος! Ακολουθεί ο αδικημένος από μερίδα του μπασκετικού κοινού και της πράσινης εξέδρας Νικ Καλάθης (ο οποίος είναι μακράν πρώτος στον λόγο ασίστ/λαθών με 453,33%) και ο μεγαλύτερος «killer» των ευρωπαϊκών γηπέδων Βασίλης Σπανούλης. Στην εξάδα θέση έχει ο πάντα σταθερός και προσωποποίηση της «εγγύησης» Νίκος Ζήσης, ενώ στο TOP 10 βρίσκεται και ο Κώστας Σλούκας της Φενέρμπαχτσε.

ΜΕΝΤΟΡΑΣ. Η παρουσία του άσου της τουρκικής ομάδας, που έχει την ευλογία να βρίσκεται στα χέρια του κορυφαίου προπονητή του αθλήματος, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, και η ικανότητα του Νικ Καλάθη, μπορούν να μας κάνουν να ελπίζουμε ότι το ελληνικό μπάσκετ και η εθνική ομάδα, παρά την ιστορική αλλαγή σελίδας, έχουν τη δυνατότητα να γράψουν στο σύντομο μέλλον λαμπρές σελίδες στο βιβλίο τους. Ο Σλούκας, με τα χαρίσματα που έχει ως παίκτης, αλλά επίσης με νοοτροπία και χαρακτήρα, μπορεί με τις οδηγίες του «Ζοτς» να γίνει ο επόμενος ηγέτης της εθνικής ομάδας. Ο Νικ Καλάθης είναι μια εκπληκτική σταθερά, ενώ από πίσω έρχεται ο εντυπωσιακός 21χρονος Τάιλερ Ντόρσεϊ. Γιάννη Αντετοκούνμπο παρόντος, αλλάζουν τα δεδομένα και οι οποιεσδήποτε τέτοιου είδους εκτιμήσεις, αλλά ας μη λησμονούμε πως οι «κοντοί» εξακολουθούν να ορίζουν ή έστω να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι. Και η Ελλάδα παράγει τέτοιους.