Clasico αξίας ενός δισεκατομμυρίου και πιθανόν ενός τίτλου, απόψε στο Καμπ Νου. Ανέκαθεν τα clasico όπως και όλα τα μεγάλα ντέρμπι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αναζητούσαν έναν πυλώνα για να χτίσουν την ιστορία που θα πουλήσουν στον Τύπο και στους φιλάθλους.

Γιατί πάνω απ’ όλα, το κορυφαίο ισπανικό ντέρμπι είναι διαφήμιση.

Αυτή τη φορά ο πεσσός είναι τα χρήματα που έχουν δαπανήσει η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης για τη δημιουργία των ρόστερ τους.

Το συνολικό ποσό ξεπέρασε το ένα δισ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό παίκτες των ακαδημιών των δύο ομάδων όπως οι Μέσι, Ινιέστα, Μπουσκέτς και Νάτσο.

Οι Μερένχες έβαλαν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη δαπανώντας 613,4 εκατ. ευρώ για να φτιάξουν το ρόστερ, στο οποίο πιο ακριβός παίκτης φέρεται να είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 94 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο Γκάρεθ Μπέιλ με 91 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη της Μπάρτσα είναι 180 εκατ. λιγότερα, στα 435,7 εκατ. ευρώ. Ο Νεϊμάρ είναι εδώ το πιο ακριβό πετράδι με 85,4 εκατ. ευρώ και ο Σουάρες ακολουθεί με 81 εκατ. ευρώ.

Ολα αυτά όμως ξεχνιούνται μόλις αρχίσει να κυλά η μπάλα στο κοντοκουρεμένο χορτάρι του Καμπ Νου.

Το clasico βρίσκει την Μπαρτσελόνα με την πλάτη στον τοίχο για πρώτη φορά μετά το 2012, όταν έχασε τον τίτλο από την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο. Βρίσκεται έξι βαθμούς πίσω από τους πρωτοπόρους Μερένχες, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως δεν πείθει ότι μπορεί να καλύψει αυτή τη διαφορά. Είναι υπερβολικό να μιλήσουμε για κρίση στο Καμπ Νου. Βέβαιο ωστόσο είναι πως η Μπαρτσελόνα υποφέρει από αγωνιστική αστάθεια, που προκαλεί έντονο εκνευρισμό.

Μετά το ματς στο Ανοέτα εναντίον της Σοσιεδάδ ακούστηκαν σκληρά λόγια από τον Πικέ και τον Λουίς Ενρίκε για την εμφάνιση των Μπλαουγκράνα. Ναι μεν δεν ηττήθηκαν (1-1), απογοήτευσαν όμως τόσο ώστε έκαναν λόγο για τη χειρότερη εμφάνιση των τελευταίων χρόνων.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ. Η απουσία του τραυματισμένου Ινιέστα ξεκούρδισε την άλλοτε πανίσχυρη μεσαία γραμμή της. Στο συγκεκριμένο ματς η κατοχή της μπάλας για την Μπάρτσα έφτασε το 47,7%, που αποτελεί τη χειρότερη φετινής της επίδοση. Στα αρνητικά ρεκόρ ήταν και τα μηδέν σουτ στην αντίπαλη εστία το πρώτο ημίχρονο.

Η επιστροφή του αρχηγού δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανάκαμψη στην ομαλότητα, αφού είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση θα είναι ο Ινιέστα μετά τον τραυματισμό του.

Προσπαθώντας να μαζέψει τις πρώτες δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριξε μεταξύ άλλων πως αυτή η ομάδα δεν μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο, ο Πικέ επανήλθε ζητώντας τη συμπαράσταση των φιλάθλων.

«Είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι και ξέρουμε πως οι φίλαθλοι θα ανταποκριθούν. Παίζουμε εναντίον της καλύτερης ομάδας του πρωταθλήματος» υπογράμμισε. Και δεν είχε άδικο. Η Ρεάλ αυτή τη στιγμή είναι η πιο σταθερή ομάδα της Ευρώπης.

Με τον Ζινεντίν Ζιντάν στο τιμόνι της έχει συμπληρώσει 32 ματς χωρίς ήττα σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ το ποσοστό νικών του Ζιζού, κοντά στο 82%, είναι το καλύτερο στην ιστορία του συλλόγου.

Βεβαίως είναι ένα από τα παράδοξα καθώς η πρόσληψη του Γάλλου πέρυσι τον Σεπτέμβριο στη θέση του Μπενίτεθ είχε χαρακτηριστεί κίνηση δημοσίων σχέσεων του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ. Ασφαλώς η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ λίγους μήνες αργότερα και η φετινή πορεία της Ρεάλ σε όλες τις διοργανώσεις δικαιώνουν τον ισχυρό άνδρα του συλλόγου, που σπεύδει όπως είναι φυσικό να καρπωθεί την επιτυχία.

«Αλλαξε την ιστορία του συλλόγου ως παίκτης και ήταν εύκολη επιλογή για εμάς (για τη θέση του προπονητή). Είναι προφανές πως έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Ο Ζιντάν πέρυσι μας άλλαξε τις ζωές. Πέραν του ότι εργάζεται πολύ καλά, έχει ένα κύρος με τους παίκτες γιατί και ο ίδιος ήταν σπουδαίος παίκτης».

Δεν περιμέναμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό από τον Πέρεθ, αφού γι’ αυτόν σχεδόν κάθε μεγάλος παίκτης άλλαξε την ιστορία της ομάδας του. Τα ίδια είχε πει και για τον Ρονάλντο στην τελετή υπογραφής της ανανέωσης του συμβολαίου του Πορτογάλου.