Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν στη Βρετανία οι καταγγελίες ανθρώπων πως κακοποιήθηκαν σεξουαλικά κατά την παιδική τους ηλικία στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Περισσότεροι από 860 άνθρωποι κάλεσαν στην ειδική τηλεφωνική γραμμή στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της και σε 350 περιπτώσεις οι καταγγελίες τους παραπέμφθηκαν στις Αρχές και ερευνώνται.

Η αστυνομία δίνει προτεραιότητα στην αναζήτηση των δραστών που δραστηριοποιούνται ακόμα στον χώρο του ποδοσφαίρου, με προφανή στόχο την αποτροπή νέων επιθέσεων.

Οι καταγγελίες αφορούν όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου στη Βρετανία, ενώ οι αριθμοί αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

Τις δύο πρώτες ώρες της έναρξης λειτουργίας της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής επικοινώνησαν 50 άνθρωποι, ενώ τα τρία πρώτα εικοσιτετράωρα παραπέμφθηκαν 60 στην αστυνομία και στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι αριθμοί αυτοί, για το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι τριπλάσιοι από τον αριθμό των καταγγελιών των θυμάτων του περιβόητου παιδόφιλου Τζίμι Σάβιλ.

«Να μιλάτε». Ο επικεφαλής αστυνομικός του συμβουλίου για την προστασία των παιδιών Σάιμον Μπέιλι δήλωσε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όσους έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να το αναφέρουν, ανεξαρτήτως του πόσο καιρό πριν συνέβη η επίθεση».

Ο Μπέιλι υπογραμμίζει πάντως πως τα νούμερα είναι ενδεικτικά καθώς συλλέγονται ακόμα πληροφορίες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν.

Ο τελευταίος γνωστός ποδοσφαιριστής που κατήγγειλε στην αστυνομία πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρώην προπονητή παιδικών ομάδων Τζορτζ Ορμοντ είναι ο πρώην επιθετικός της Νιούκαστλ Ντέβιντ Ιτοκ.

Ο Ορμοντ καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών το 2002 για επιθέσεις που πραγματοποίησε πριν από σχεδόν 25 χρόνια.

Δημοσίευμα της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» που αποκάλυψε πως η Τσέλσι αποζημίωσε πρώην ποδοσφαιριστή της για να μην καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην επικεφαλής σκάουτ Εντι Χιθ, στη δεκαετία του ’70, προκάλεσε την αντίδραση της αγγλικής ομοσπονδίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μάρτιν Γκλεν υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους συλλόγους που κάλυψαν τέτοιες ενέργειες, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Ο Χιθ εργάστηκε στους Μπλε από το 1968 έως το 1979 και πέθανε στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η αποζημίωση δόθηκε από την Τσέλσι αφού υπογράφηκε συμφωνία εμπιστευτικότητας που αποτρέπει το θύμα, την οικογένειά του ή τους δικηγόρους να μιλήσουν δημοσίως για την υπόθεση.

Η τοποθέτηση του Γκλεν, πως αδυνατεί να εκτιμήσει τα μέχρι στιγμής νούμερα, καθώς τρία εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν κάθε Σαββατοκύριακο ποδόσφαιρο προκαλεί ανατριχίλα για το πραγματικό μέγεθος που μπορεί να έχει λάβει το πρόβλημα.