2/12/2016

Με κανένα άλλο αισθητήριο όργανο των αισθήσεων δεν αντιλαμβάνεστε το περιβάλλον τόσο έντονα όσο με τα μάτια. Γι’ αυτό θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα μάτια σας. Αυτό ισχύει περισσότερο στο δεύτερο μισό της ζωής, κατά το οποίο τα σημάδια φθοράς που συνοδεύουν την ηλικία ή οι οφθαλμικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μπορούν να επηρεάσουν την όρασή σας.

Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ)

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια των οφθαλμών, κατά την οποία επηρεάζεται η λειτουργία της ωχράς και ιδιαίτερα των φωτοϋποδοχέων. Αυτό σημαίνει ότι η οξεία όραση εξελίσσεται σταδιακά σε πρόβλημα. Η ακριβής αιτία της ανάπτυξης της δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα. Προφανώς παίζουν όμως ρόλο στην εμφάνισή της το οξειδωτικό στρες, η περιορισμένη πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και η εναπόθεση προϊόντων μεταβολισμού κάτω από τον αμφιβληστροειδή, η οποία αυξάνεται με την ηλικία.

* Στην ΗΕΩ πλήττεται η ωχρά κηλίδα του ματιού, η οποία επιτρέπει την όραση των μικρών λεπτομερειών και τη διάκριση των χρωμάτων.

* Η ΗΕΩ είναι ανώδυνη και εξελίσσεται στις περισσότερες περιπτώσεις ύπουλα μέσα σε πολλά χρόνια.

* Η ΗΕΩ πλήττει συχνά πρώτα το ένα μάτι και προσβάλλει μετά από αρκετά χρόνια και το άλλο μάτι.

* Εφόσον η ΗΕΩ στο αρχικό στάδιο περιορίζεται στο ένα μάτι, η ικανότητα όρασης παρουσιάζεται πιθανά αναλλοίωτη.

Ήδη από τις πρώτες ενδείξεις για μια πιθανή ΗΕΩ θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης της ΗΕΩ

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευνοούν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου της ΗΕΩ. Ενώ η ηλικία, η κληρονομική προδιάθεση, το φύλο και το χρώμα των ματιών αποτελούν εξακριβωμένους παράγοντες, μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας την επίδραση του ηλιακού φωτός, του καπνίσματος και της κακής διατροφής. Ιδιαίτερα με μια ισορροπημένη, πλούσια σε ποικιλία διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορείτε να επηρεάσετε θετικά την υγεία σας και τα μάτια σας και να τα υποστηρίξετε ενεργά.

Μέτρα για την προστασία της όρασης

Η ΗΕΩ δεν είναι θεραπεύσιμη προς το παρόν, όμως υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη διατήρηση και την προστασία της όρασης:

* Τακτική εξέταση των ματιών.

* Έλεγχος του βάρους, του επιπέδου χοληστερίνης και της πίεσης του αίματος.

* Ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά με φρούτα και λαχανικά, όπως π.χ. το σπανάκι.

* Διακοπή του καπνίσματος.

* Προστασία των ματιών από το υπερβολικό ηλιακό φως με καπέλο και γυαλιά ηλίου.

* Τακτικός έλεγχος των ματιών με το τεστ πλέγματος Amsler.

* Πιθανή λήψη ειδικών βιταμινών για τα μάτια, για την ενίσχυση της υγείας των ματιών.

Ο ρόλος της διατροφής

Μια ισορροπημένη, πλούσια σε ποικιλία διατροφή με πολλά λαχανικά και φρούτα, καθώς και ένας υγιεινός τρόπος ζωής ενισχύουν την υγεία σας καθώς και την υγεία των ματιών σας. Ιδιαίτερα με την αύξηση της ηλικίας, όταν η όρεξη για φαγητό υποχωρεί, όχι όμως και η ανάγκη για μικροθρεπτικά στοιχεία, συνιστάται η λήψη επαρκών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη το ότι η απορρόφηση (πρόσληψη) των μικροθρεπτικών στοιχείων μειώνεται με την ηλικία. Αυτό ισχύει συνεπώς και για τη λουτεΐνη, την οποία θα πρέπει να λαμβάνουν σε αυξημένες ποσότητες οι ασθενείς με ΗΕΩ. Όμως ειδικά στην περίπτωση της ΗΕΩ είναι ιδιαίτερα σημαντική η αυξημένη πρόσληψη. Για την τροφοδοσία με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα πρέπει να υπάρχει στο πρόγραμμα διατροφής 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι.

Εάν κάποιος δεν είναι σε θέση να λαμβάνει σε μόνιμη βάση και σε μεγάλη έκταση τα απαραίτητα μικροθρεπτικά στοιχεία, μπορεί να συμπληρώσει τη διατροφή του σε σχέση με την πιθανή εμφάνιση ΗΕΩ. Για να αποφευχθεί η έλλειψη μικροθρεπτικών στοιχείων, ιδιαίτερα λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και ψευδαργύρου, το Ocuvite® Lutein forte της Bausch+ Lomb προσφέρεται ειδικά για τη διαιτητική αγωγή για τα μάτια σας σε περίπτωση ΗΕΩ.

Το Ocuvite® Lutein forte της Bausch+ Lomb είναι ένα ισορροπημένο διατροφικό συμπλήρωμα για τη διαιτητική αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ). Η σύστασή του βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, οι οποίες παρουσιάζονται σε αφθονία κυρίως στην ωχρά κηλίδα. Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και Ε σε συνδυασμό με ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης. Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, o ψευδάργυρος και το σελήνιο συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Το Ocuvite® Lutein forte κυκλοφορεί στα φαρμακεία σε συσκευασίες των 30 δισκίων με πρόγραμμα επιβράβευσης ασθενών που προσφέρει δωρεάν μια συσκευασία των 30 δισκίων.