Ο Δεκέμβριος κάθε χρόνο είναι δύσκολος για τους φορολογουμένους. Φέτος ακόμη περισσότερο μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα αυξήσεων σε άμεσους και έμμεσους φόρους.
Οι φόροι τους οποίους αναζητά από τις τσέπες μας το υπουργείο Οικονομικών φτάνουν τα 6,962 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου, με τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων να έχουν την τιμητική τους. Θα κοστίσουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 1,092 δισ., αν δεν μεσολαβήσει νέα εκτόξευση κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες, ενώ περισσότερα από 500 εκατ. αναμένεται να αποδώσει η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Στον λογαριασμό του Δεκεμβρίου έρχεται να προστεθεί και περίπου 1 δισ. ευρώ προσδοκώμενων εισπράξεων από τον ΦΠΑ μετά και την αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% η οποία φαίνεται να έχει επιδράσει καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.
Με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως και τον Οκτώβριο, η πορεία των εσόδων είναι, ιδίως από τον Αύγουστο και μετά, έντονα ανοδικά με αποτέλεσμα να καταγράφεται υπέρβαση κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους. Στον βαθμό όπου η υπέρβαση δεν διαταραχθεί το τελευταίο δίμηνο (εντός των ημερών αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Νοέμβριο), το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 1% του ΑΕΠ, έναντι 0,5% που είναι ο επίσημος στόχος του Μνημονίου. Μάλιστα, στους κόλπους της κυβέρνησης ζυμώνεται το σενάριο άμεσης διανομής κοινωνικού μερίσματος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, πρόθεση η οποία θα απαιτήσει την έγκριση των δανειστών.
Για να βγει το πρωτογενές πλεόνασμα όμως, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εως τις 31 Δεκεμβρίου η Εφορία καλεί:
– 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων. Τα τέλη κυκλοφορίας έχουν αναρτηθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο Taxisnet και είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι για τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Οριακές αλλαγές υπάρχουν μόνο για τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων όπου καθιερώθηκε ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση την πρώτο έτος κυκλοφορίας σε χώρα της ΕΕ και όχι το πρώτο έτος κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Ετσι, υπάρχουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για 31.854 αυτοκίνητα και μειώσεις για 41.978 εισαγόμενα μεταχειρισμένα κυκλοφορίας στην ΕΕ.
– 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν να εξοφλήσουν εφάπαξ –κυρίως κάνοντας χρήση πιστωτικών καρτών –τον ΕΝΦΙΑ του 2016, ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν έτρεχε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν περισσότερα από 1 δισ., ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40% των ετήσιων εσόδων (2,650 δισ. ευρώ) από ΕΝΦΙΑ. Για πολλούς ιδιοκτήτες πάντως οι δόσεις συνεχίζουν να τρέχουν έως τον Φεβρουάριο καθώς τον Δεκέμβριο εξοφλείται η τέταρτη από τις έξι προγραμματισμένες δόσεις.
Στο φορολογικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν ακόμα οι προθεσμίες υποβολής δήλωσης και απόδοσης ειδικού φόρου πολυτελείας (έως τις 27 Δεκεμβρίου), η υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα και τόκους (28 Δεκεμβρίου) και η υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία (30 Δεκεμβρίου).